Kevesebb, mint egy hónap múlva elkezdődnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. terminálhoz tartozó B utasmóló építési munkálatai, amelyekkel a repülőtér üzemeltetője a KÉSZ Építő Zrt-t bízta meg. Az összesen több mint 6 milliárd forintos beruházásról szóló megállapodást a héten írták alá és ez azt jelenti, hogy hat évvel a SkyCourt befejezése után a KÉSZ folytathatja a terminál további kiépítését – közölte lapunkkal a Budapest Airport.

10 000 négyzetméter – ennyivel bővül az utasforgalmi terület a B utasmóló megépítése után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A beruházást a forgalom elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődése tette szükségessé.

A nem-schengeni oldalon lévő B utasmóló fejlesztését teljes egészében a Budapest Airport finanszírozza és ez egyben azt is jelenti, hogy

ezen az oldalon az alapszintű beszállókapuk (BBG – basic boarding gates) napjai meg vannak számlálva, hiszen az építkezés az ideiglenes létesítmény elbontásával kezdődik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport és a KÉSZ Építő Zrt. közötti szerződést a repülőtér részéről Jost Lammers vezérigazgató és Stephan Schattney, a műszaki központ igazgatója írta alá, míg a KÉSZ Építő Zrt. nevében a dokumentumot Szalados László vezérigazgató látta el kézjegyével. A B utasmóló megépítése 2017 januárjában kezdődik és várhatóan másfél évig tart. A repülőtér B Termináljához csatlakozó 220 méter hosszú új épületszárny jelentősen növeli a repülőtér beszállókapu kapacitását.

Az új, angolul Pier B elnevezésű mólót kifejezetten arra tervezték, hogy kiszolgálja a széles törzsű repülőgép-állóhelyekre megnövekedett igényt, összesen 27 új beszállókaput és 10 új utashidat kínál.

A Pier B a jelenlegi trendeknek megfelelően maximális rugalmasságot nyújt, hiszen valamennyi beszállókapu-csomópont alkalmas lesz egyaránt utashidas, buszos, valamint gyalogos beszállítási módszer kialakítására.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ismét együtt dolgozhatunk a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér további fejlesztésén.” hangsúlyozta Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, az aláíráskor, majd hozzáfűzte: „Minden erőforrásunkkal és a szakembereinkkel azon leszünk, hogy az új móló az elvárt minőségben és határidőre elkészüljön.”

„Őszintén örülök, hogy a KÉSZ Zrt. lett a közbeszerzés győztese és velük köthettünk megállapodást, hiszen már a SkyCourt építésénél láthattuk, hogy megbízhatóan dolgoznak és a legmagasabb műszaki igényeknek is képesek megfelelni. Ráadásul a KÉSZ csapatának szakemberei már tudják, hogy mennyire sokféle elvárásnak kell megfelelni, amikor egy ekkora méretű építkezést irányítanak a repülőtér biztonsági zónájában belül.” – mondta Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója.