Egyes területeken összehangolhatja üzemelését az Emirates és az Etihad – nyilatkozta Tim Clark a dubaji légitársaság vezérigazgatója.

A Reuters híre szerint Tim Clark egyelőre kisebb területek való együttműködésre lát esélyt, példaként említette a beszerzéseket. A teljes összeolvadásnak ugyanakkor vajmi kevés esélyét látta.

“Rengeteg terület van, amelyeken a légitársaságok közösen dolgozhatnak, például a beszerzéseken. De nekünk kell elindítanunk a folyamatot, hogy lássuk: mit tehetünk. De én csak az egyik terület vezetője vagyok, a főnökeimnek kell megtennie az első lépést” – fogalmazott Tim Clark. A vezérigazgató utalt arra is, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló döntéshozóknak, az Emirates esetében a dubaji, az Etihadnál pedig az abu-dzabi kormányzatnak kell határoznia a két légitársaság esetleges közeledéséről.

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság egyéb terveivel kapcsolatban Tim Clark azt mondta, újabb Airbus A380-asok vételén gondolkodnak, amelyekkel 25 régebbi gépet cserélnének le, ezek a 2020-as éves közepén vonulnak majd nyugdíjba, legalább is az Emiratesnél. Emellett továbbra is vizsgálják az Airbus A350-es és a Boeing 787 Dreamliner vételét.

Hangsúlyozta, hogy ezekről a Dubaji Nemzetközi Légi Szalonig nem születik döntés, így ott nem várható bejelentés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jelezte továbbá, hogy a 2016-os üzleti évhez képest – amelyben 82 százalékos profitesésről számoltak be – jelentősen sikerült javítani a cég üzemi eredményeit, de konkrét számokat nem mondott.

Újabb A380-asok érkezhetnek az Emirates-hez. (Fotó: AIRportal.hu)

Korábban a német Handelsblatt saját forrásaira hivatkozva beszélt arról, hogy az Emirates és az Etihad összeolvadhat, es már meg is kezdődtek az erről szóló tárgyalások, amelyeket a lassuló növekedés és a csökkenő profit miatt kezdtek el.

Tim Clark ugyanakkor még Márciusban nonszensznek nevezte az értesülést, ugyanakkor a keményebb piaci körülmények azóta már arra kényszerítették az Emirates-et is, hogy összedolgozzon más cégekkel. Ennek eredménye lett a dubaji uralkodó család tulajdonában lévő másik céggel, a flydubai-jal való együttműködés, amelynek első fázisa keretében codeshare megállapodást kötöttek és összehangolták egyes járatok menetrendjét a jobb csatlakozások miatt.