Közel egymillió eurós támogatást ítélt oda nyolc légitársaságnak, köztük a Wizz Airnek a szlovén kormány, cserébe a cégeknek ljubljanai járatokat kell üzemeltetniük.

A szlovén kormányzati portálon olvasható bejelentés szerint 985 ezer eurót (356 millió forintot) oszt szét a gazdasági minisztérium nyolc olyan légitársaság között, amelyek jelentkeztek egy október végi felhívásra.

A kedvezményezettek a Lufthansa, a Swiss, a Turkish Airlines, az Air France, a Wizz Air, a LOT, az Air Serbia és a Montenegro Airlines.

A Wizz Air 80 ezer (29 millió forint), a LOT 43 ezer euró (15,5 millió forint) támogatásra számíthat.

Fotó: Ljubljana Airport

A legtöbb forrást, 371 ezer eurót a Lufthansa kapja, az Air France 176 ezer euró, a Turkish Airlines pedig 148 ezer euró támogatásban részesül. A többi légitársaság támogatása nem éri el a 100 ezer eurót, a legkevesebbet, 22 ezer eurót a Swiss kapja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Csak egyetlen pályázó nem jutott pénzhez: az Easyjet kérelmét a kormány elutasította, ennek okáról viszont nem tájékoztattak.

A megítélt támogatásért cserébe a légitársaságoknak a jövő nyári menetrendi időszakban hetente minimum két járatot kell üzemeltetniük legalább egy szlovén repülőtérre.

A kormányzat pályázati úton összesen 5 millió euróval támogatja a szlovén járatok nyitását és üzemeltetését.

Mint ismert, az Adria Airways tavaly szeptemberi csődje óta nincs nemzeti légitársasága Szlovéniának. A kormány folyamatosan tárgyal a befektetőkkel, és ezzel párhuzamosan támogatja a külföldi cégeket a járatok fenntartása érdekében.