A régiót gyötrő infláció, a Ryanair nyomulása, illetve a vártnál gyengébb negyedéves eredmény is nehezíti a Wizz Air helyzetét egy szakértő szerint.

A Wizz Air vártnál gyengébb harmadik negyedéves eredményei tükrében semlegesről eladásra módosította ajánlását a Concorde Értékpapír Zrt., célárát pedig részvényenként 21 fontról 20,5 fontra csökkentette – számolt be a Világgazdaság.

Bukta Gábor, a társaság részvényelemzője ajánlásának megváltoztatásában közrejátszott, hogy a kockázatok véleménye szerint rendkívül negatív irányba tolódtak el – írja a lap.

A kelet-közép-európai régióban a fogyasztók ugyanis egyre inkább küzdenek az elszálló inflációval, ez pedig megkülönbözteti őket a még mindig sokkal jobb körülmények között élő nyugat-európaiaktól.

Ez a különbség pedig a Wizz Airre nézve jóval kedvezőtlenebb, mint a riválisaira, hiszen a Wizz legnagyobb piaca továbbra is a közép-kelet-európai térség. Az elemző úgy véli, ráadásul ezt az adottságot időről időre elnézi a piac, ami félreárazáshoz vezetett korábban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Annak ellenére, hogy a foglalási szintek nagyon jól állnak a szezonális mintákhoz képest a vállalat álláspontja szerint, az elemző kifejezetten óvatos a jegyárak esetleges közeljövőbeni emelkedése kapcsán.

(Fotó: AIRportal.hu)

Bár a Concorde modellje a vállalat útmutatásával egyezően 10 százalék alatti jegyáremeléssel számol, ez szerinte inkább optimista forgatókönyvet feltételez. Továbbá a Ryanair nemrég bejelentett regionális bővítése is nyomás alá helyezheti a jegyárakat a nagyobb kínálat és a fokozódó verseny miatt.

Az ír fapados budapesti nyári menetrendjéről itt írtunk.

Az ír légitársaság masszívan nyereséges lesz a márciussal záruló pénzügyi évében, likviditása egyedülálló a teljes szektorban, ez pedig ellehetetlenítheti a Wizz Air jegyárainak rövidtávú versenyképességét az elemző szerint.

A Wizz Air részvényeivel olyan (6,8-as 2 évre előretekintő P/E) mutatón kereskednek, mely a saját történeti és a Ryanair jelenlegi értékeltségéhez képest is jelentős diszkontot jelent, mégpedig indokoltan.

Legnagyobb felfelé mutató esélynek Bukta Gábor az orosz-ukrán háború lezárását, az euró további erősödését, illetve az olajár esését tartaná. Emellett a kínai turisták visszatérése is segíthetné az európai légi közlekedés talpra állását nyártól. A Wizz Air részvénykurzusa hétfőn 0,4 százalékkal, 27,3 fontra csökkent Londonban – emlékeztet a lap.