Rekordszintre emelkedett a Ryanair diszkont légitársaság nyeresége az október-decemberi időszakban a hétfőn publikált beszámoló szerint. Az ír székhelyű társaság a foglalási adatok alapján erős húsvéti és nyári időszakra számít az ázsiai és az amerikai forgalom felpörgésével.

Európa vezető diszkont légitársasága a december végén záruló harmadik negyedévében 221 millió eurós nyereséggel zárt, míg az előző év azonos időszakában 81 millió eurós veszteséget könyvelt el. Az elemzői várakozások 200 millió eurós negyedéves profitot prognosztizáltak.

Az ünnepi időszak teljesítménye több mint két és félszerese a járványidőszak előtti, 2019-es utolsó negyedévi 88 millió eurós nyereségének.

Az egy részvényre jutó nyeregég (EPS) 0,08 euróról 0,18 euróra nőtt.

Az árbevétel éves összehasonlításban 57 százalékkal, 2,31 milliárd euróra emelkedett, a járatkihasználtság pedig 9 százalékponttal, 93 százalékra javult december végére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Az év utolsó három hónapjában az utasforgalom új csúcsot döntött: 24,4 százalékkal 38,4 millióra emelkedett.

A társaság megerősítette a márciusban záruló üzleti évre tervezett, január elején nyilvánosságra hozott profitvárakozásait, amely 1,325-1,425 milliárd euró.

A negyedéves pénzügyi jelentést értékelve Michael O’Leary vezérigazgató elmondta, hogy 168 milliós utasforgalommal zárhatja a cég a 2022-es pénzügyi évet, az előző évi 27,5 milliós forgalom után, jócskán felülmúlva a válság előtti 149 milliós szintet. A 2024-es üzleti évre 185 milliós utassal számolnak.

Elmondása szerint a robusztus kereslet mögött az ázsiai turisták visszatérése és az erős dollár áll, amely megnövelte az amerikai utasforgalmat az európai piacokon.

Amint korábban megírtuk, a Ryanair nyolc ferihegyi bázisú géppel 56 útvonalat kínál a magyar fővárosból, hetente 500 járattal a 2023-as nyári menetrendben. A légitársaság 160,4 millió utast szállított 2022-ben (január-december), ez 5 százalékos növekedést jelent a járvány előtti évhez viszonyítva. A Ryanair tavaly több mint duplájára növelte utasainak számát az előző évhez képest (+121%), mindezt kiemelkedően jó, 92 százalékos töltöttségi mutató (load factor) mellett.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!