A Ryanair és az Aegean Airlines is bejelentkezett a Cyprus Airways vevőinek sorába, amelyek között összességében több mint tizenöt lehetséges ügyfél szerepel – adta hírül ciprusi forrásaira hivatkozva az AFP hírügynökség.

A Cyprus Airways Airbus A320-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Cyprus Airways Airbus A320-as repülőgépe.
(Fotó: AIRportal.hu)

Az ír ultra low-cost és a legjelentősebb görög légitársaság is előzetes ajánlatot tett az egyre komolyabb anyagi gondokkal küzdő Cyprus Airways felvásárlására, de a vevő-jelöltek között vannak más, kisebb légitársaságok és légitársasági hátérrel nem rendelkező befektetők is – derült ki a ciprusi kommunikációs miniszter a közrádiónak adott interjújából a múlt héten.

A miniszter szerint az érdeklődők száma felülmúlta a várakozásaikat, de továbbiakat a két nevezetten kívül nem említett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Meg nem erősített információk szerint azonban az izraeli Arkia, a romániai BlueAir, a libanoni Middle East Airlines és a spanyol Arevenca Csoport is érdeklődést mutat a Cyprus Airways iránt. Mint a miniszter elmondta, most a pályázatok kiértékelésén a sor, amely után az őszre hívnak kötelező érvényű ajánlatokat.

A Heathrow-i slottól már meg kellett válni

Az American Airlines egyik Boeing 777-300ER gépe. (Fotó: American Airlines) | © AIRportal.hu

Az American Airlines egyik Boeing 777-300ER gépe. (Fotó: American Airlines)

A Cyprus Airways többségi tulajdonosa 93%-os részben maga a ciprusi állam. A légitársaság az utóbbi években állandó nehézségekkel küzd, nemrég pedig a fennmaradás érdekében a még megmaradt utolsó, a londoni Heathrow repülőtérre érvényes leszállási jogait volt kénytelen értékesíteni, amelyet végül az American Airlines számára adott el 31 millió dollár értékben. A Lárnaka – London járatok ezután, szeptembertől a Stansted repülőtérre közlekednek.

A Cyprus Airways a 2004 májusa óta Európai Uniós tagállam Ciprusi Köztársaság nemzeti légitársasága. 1947-ben alapították, bázisa a Lárnakai nemzetközi repülőtér. Flottáját jelenleg összesen hat darab utasszállító repülőgép, Airbus A320-200-as típusok alkotják, amelyek közül öt gépet a CIT Aviation lízingcég biztosít a Cyprus Airways számára. A flotta átlagéletkora tizenkét év.

Az uniós tagság azért fontos jelen esetben, mert a légitársaság már többször is kapott állami segítségnyújtást, amely a versenypolitikai szabályozások miatt idén év elején Európai Bizottsági vizsgálatot is szült.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!