A ferihegyi Repülőgép Emlékparkot (ma Aeropark) a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) előtt üzemeltető Ferihegyi Repülőgép Emlékpark Kulturális Alapítvány felszámolásának keretében kalapács alá kerül az egyik, jelenleg is a múzeumban található Il-18-as.

A HA-MOG lajstromjelű repülőgép tulajdoni viszonyai a Ferihegyi Repülőgép Emlékpark Kulturális Alapítvány felszámolása során kerültek tisztázásra, ezért a kijelölt felszámoló Honoratior Kft. értékesíti azt – szúrta ki a napi.hu.

Az árveréséről kiadott nyilvános pályázati felhívás szerint a kereskedelmi forgalomban 1964-től 1988-ig üzemelt repülőgép kikiáltási ára 4 220 000 forint, az előre megfizetendő ajánlati biztosíték összege pedig 211.000 forint.

A felszámolási eljárásra azért kerül sor, mert a kiállítást korábban működtető alapítvány a múzeum és a repülőtér-látogatások üzemeltetőváltásával funkcióját vesztette.

A korábbi tisztázatlan státusz után a felszámolás során kiderült, a HA-MOG Il-18 repülőgép tulajdonjoga a megszűnő alapítványé, ezért írta ki a felszámoló az árverést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A HA-MOG jelenlegi helyén, az Aeroparkban. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A nyilvánosan elérhető pályázati felhívás szerint a gép erősen hiányos, megbontott állapotban van, de muzeális jellegű fenntartása indokolt, mert a Malév által egykori üzemeltetett Il-18-asokból csak négy példány maradt meg, amelyek közül jelenleg három található az országban.

Az Aeropark jelenlegi üzemeltetője az ügyre reagálva közleményt adott ki, ebben azt írják, az LKK „ragaszkodik a repülőgéphez és minden törvényes eszközzel elkötelezett a megvásárlására”.

Emellett leírják, az árverésen résztvevő más vevők számára a gép vételárán felül a szállítás költsége is jelentős tétel lehet.

Az ajánlatokat február 8. reggel nyolc óra és február 23. reggel nyolc óra között várja a felszámoló az Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül, a kiadott pályázati felhívás pedig itt érhető el.