Elhunyt Niki Lauda háromszoros Forma-1-es világbajnok. Lauda, aki februárban ünnepelte 70. születésnapját, hétfőn a családja körében “békésen távozott”. Halálhírét orvosa is megerősítette, aki tavaly tüdőátültetést hajtott végre rajta – közölte az MTI.

Niki Lauda az első Laudamotion Bécs-Düsseldorf damójáratán bejelenti a Ryanair-felvásárlást. (Fotó: Laudamotion)

Lauda a Forma-1 egyik legnagyobb alakja volt, a 70-es és 80-as években versenyzett. Második és harmadik világbajnokságát egy 1976-ban történt nagyon súlyos balesetből felépülve nyerte meg.

Lauda számos légitársaságot alapított és maga is hosszú évekig repült utasszállító, majd business jet repülőgépek pilótájaként.

Niki Lauda 1985-ben lépett be a légiiparba a Lauda Air megalapításával, amely először menetrend szerinti európai, később a 90-es évektől hosszú távú járatokat üzemeltetett, majd 2000-ben eladta a céget az Austrian Airlines-nak, akik 2005-ben beolvasztották a járatokat saját hálózatukba. Három évvel később alapította meg Fly Nikit, amely kezdetben charter járatokat üzemeltet, később menetrend szerinti járatokat is üzemeltető, low-cost légitársasággá vált. Niki Lauda 2013-ban kiszállt a légitársaságból.

A Niki a német Air Berlinhez került, amelynek csődje után Lauda az utolsó pillanatban, egy osztrák bíróság döntésének köszönhetően tudta megszerezni a Niki vagyonelemeit (korábban a Lufthansa, később az IAG is meg akarta szerezni a céget), amelyet Laudamotion néven indított újra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Laudamotion low-cost légitársaságban röviddel az indulása után részesedést szerzett a Ryanair, majd később teljesen fel is vásárolta. Ezügyben több bírálat is érte az egykori autóversenyzőt, hogy csak az ír low-cost strómanjaként játszott szerepet a légitársaság megszerzésében.

A Laudamotiont később a Ryanair átnevezte, immár Lauda márkanéven őrzi az egykori alapító emlékét.

Niki Lauda (b) és Michael O’Leary a Ryanair vezére (j). (Forrás: Laudamotion)