Négy repülőgépét leállította és visszaadta a lízingbeadóknak az izlandi low-cost WOW Air, a légitársaság gyengélkedő pénzügyi teljesítménye miatt. A korábban bejelentett, rivális Icelandair általi felvásárlás várhatóan elhúzódik, sőt akár meg is hiúsulhat.

Fotó: AIRportal.hu

A WOW Air összesen négy repülőgépét volt kénytelen kivonni flottájából és visszaszolgáltatni azokat a lízingbeadónak, az izlandi low-cost légitársaság rossz pénzügyi teljesítménye miatt.

A WOW Air flottájában szolgáló egy Airbus A320-as, egy A321-es, és két, szélestörzsű A330-300-as kedden repült vissza, a lízingcégek által kijelölt repterekre, Shannonba, Tarbesbe és Milánóba.

A WOW Air vezérigazgatója, Skuli Mogensen a befektetőknek küldött levelében azt hangsúlyozta, hogy a repülőgépek leadása a szükséges átszervezés részeként zajlott le annak érdekében, hogy a megmaradó flotta maximális kihasználtságát biztosítsák.

A légitársaság közlése szerint számos külső és belső tényező hatására gyengült meg jelentősen a WOW Air pénzügyi pozíciója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Többek közt az emelkedő üzemanyagárak, a Primera-csőd miatt nem a várt módon sikerült repülőgép-visszlízing ügyletek, a piacon általános, és a céggel szemben egyre bizalmatlanabb befektetői hangulat, és a társaság pénzügyi teljesítményével kapcsolatos rossz hírek együttes hatásai miatt gyengült a vártnál jobban a WOW Air értékesítési teljesítménye és hitelképessége is, mely a negyedik negyedévi eredményekre rossz hatással volt.

Forrás: Wow Air

Csúszhat, vagy akár meg is hiúsulhat a felvásárlás

Amint arról korábban beszámoltunk, az Icelandair-csoport november elején bejelentette, hogy felvásárolja a WOW Airt.

A héten azonban kiderült, hogy az Icelandair-részvényesek péntekre kitűzött találkozójáig, ahol az ügyletről döntenének, nem valószínű, hogy a kivásárlás minden előfeltételét teljesíteni tudja a cég.

Az Icelandair az üzlet megkötését követően bár megtartaná a cégeket külön, a két légitársaság Izlandra irányuló légiforgalom 80%-át fedné le, ezért a felvásárláshoz a elengedhetetlen az ország versenyhatóságának engedélye.