Folytatódik a konszolidáció Európában, egy egészen meglepő fordulatot vett az észak-európai légiközlekedési piac: az Icelandair Group bejelentette, hogy felvásárolja versenytársát, a WOW Airt.

A Flightglobal értesülései szerint a startup lowcost légitársaság összes részvénye az Icelandairhez kerül, bár az akvizíciót még jóvá kell hagynia az Icelandair igazgatóságának.

Bár a felvásárlás után egy cégként működik majd tovább a két társaság, egyelőre mindketten megtartják saját brandjüket. A két társaságnak így összesen 3,8 százalékos részesedése lesz a transzatlanti piacon.

Az IcelandAir Group közleményében azt hangsúlyozta, hogy a felvásárlás mindkét társaság számára lehetőséget teremt arra, hogy még hatékonyabban vegye fel a versenyt a többi nemzetközi légitársasággal egy olyan piacon, amelyen most egyébként is kiélezett küzdelem zajlik az utasokért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Skuli Mogensen, a WOW Air alapítója a hírrel kapcsolatban azt mondta, a tranzakció lehetőséget teremt a társaságnak, hogy a jövőben tovább növekedjen, mivel egy olyan erős partnert tudhatnak a hátuk mögött, mint az Icelandair.

A WOW Air korábban lendületesen fejlesztette útvonal-hálózatát Európa és az Egyesült Államok között, de október végén több útvonalon is visszavonulót fújtak. Három célállomásra, Clevelandbe, Cincinnatibe és St. Lous-ba sem közlekednek tovább, másik két célállomást pedig nem újítják fel a tavaszi menetrendváltáskor. A járatok beszüntetését a szóvivő az alacsony kereslettel magyarázta.

Fotó: AIRportal.hu

A WOW Air üzleti modellje az volt, hogy izlandi bázisa és és Európa, valamint olyan amerikai városok között indított járatokat, amelyeket nem, vagy alig szolgálnak ki a nagy légitársaságok.