Több mint 80 utassal a fedélzetén érkezett meg Frankfurtból szombat délután a sármelléki Hévíz-Balaton Airportra a Lufthansa idei első charterjárata, amelyet már 18 éve működtet a német tulajdonú hévízi Mutsch Ungarn Reisen.

Már április 18-án megérkezett az idei nyári szezon legelső charterjárata, a SundAir színeiben Drezdából érkező gép a néhai Air Berlin egykori A320-asa volt (Fotó: Baladincz Bendegúz)

A CRJ 900 típusú gépen érkező vendégeket Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke köszöntötte – jelentette az MTI. A szakember elmondta: a sármelléki charterjáratokkal elsősorban Hévízen, Zalakaroson és Kehidakustányban pihenőket szállítanak.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy 50 ezer vendégéjszakát remélnek a térségben a repülőgépes turistáktól, ami bizonyítja, hogy szükség van a regionális reptérre – tette hozzá.

Kiemelte: az utóbbi években drasztikusan visszaesett Németországból az autóbuszos turisták száma, miközben változatlanul népszerűek a repülőgépes utak. A légi úton érkezők ráadásul átlagosan két hétig maradnak, kifejezetten a gyógyszolgáltatásokért érkeznek, és értékelik, hogy Magyarország biztonságos úti célnak számít.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport 2019-es charter menetrendje (2019.04.28-i állapot).

Kultsár Judit, a németországi charterek üzemeltetését szervező Mutsch Ungarn Reisen ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: idén Frankfurtból a Lufthansa, Berlinből, Düsseldorfból és Hamburgból pedig a cseh CSA légitársasággal szerződtek az utasok szállítására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az október közepéig tartó szezonban Frankfurtból – egy öthetes szünetet leszámítva – hetente, a másik három városból kéthetente érkeznek szombati napokon a gépek, az igényre jellemző, hogy a tavaszi járatokra már januárban elkelt az összes hely.

A légi úton érkezők nemcsak a zalai fürdőhelyeket keresik fel, de Bükfürdő és Sárvár is az úti célok között szerepel, nyáron pedig a Balaton-parti szállodák és magánszálláshelyek iránt érdeklődő utasaik is vannak – jegyezte meg Kultsár Judit.

Illusztráció, a 2018-as szezonnyitó Lufthansa-járat, az idei nyitójáratról nem adott közre fotót a reptérüzemeltető. (Fotó: Baladincz Bendegúz)

Még idén elindulhat a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése

Várhatóan még áprilisban megérkezik az Innovációs és Technológiai Minisztérium 240 millió forintos működési támogatása a Hévíz-Balaton Airport számlájára – írta a zaol.hu regionális hírportál.

Az összeg, mondta el Papp Gábor, Hévíz polgármestere, működésre fordítható, s a korábbi évekkel ellentétben akár a béreket is finanszírozhatják belőle.

A városvezető kiemelte: idén várhatóan megkapja az önkormányzat mint fejlesztő annak a nettó 6,6 milliárd forintnak egy részét, ami a reptér infrastrukturális, terület- és eszközfejlesztését s környezetének rendbetételét szolgálja.

A projekt több szakaszban, 2019–20–21-ben valósul meg, és komoly fejlődést hozhat nemcsak Hévíznek és térségének, de egész Nyugat-Magyarországnak is, hangsúlyozta.

– Most kezd beérni az elmúlt majd’ 7 év munkájának a gyümölcse – folytatta a polgármester –, hiszen a tervezett fejlesztések munkahelyeket teremthetnek, megújíthatják a turizmust, s az új desztinációk bevonása révén további légi járatok elindítását teszik lehetővé.

A háttérben, tette hozzá a városvezető, komoly tárgyalásokat folytatnak több térséggel is, úgyhogy meglepetések várhatóak akár már ebben az évben is. S elképzelhető, hogy az önkormányzat által működési támogatásra biztosított évi 50 millió forintot 2020-ban már nem működésre, hanem fejlesztésekre vagy marketingtevékenységre fordíthatják, közölte Papp Gábor.