Elindult a FlyBosnia, a startup légitársaság Szarajevóból Kuvaitba teljesítette első járatát egy bérelt Airbus A319-essel.

A légitársaság az AerCaptól bérel egyelőre egy darab A319-est, amely katari lajstromban van, a közel 17 éves gép megfordult már a Finnairtől kezdve a Donavián át a Rossiyáig több cégnél is.

A társaság honlapján szereplő adatok szerint egyelőre ez az egyetlen útvonaluk, de már aláírták a szerződést két újabb Airbus bérléséről, amelyek hamarosan megérkeznek a flottába. A tervek között főbb európai repülőterek is szerepelnek, bár a honlapon konkrét városokat nem jelöltek meg, a társaság 2023-ig 8 gépesre bővítené flottáját.

Fotó: FlyBosnia

A társaságot 2017 novemberében alapították, egy szaúdi csoport, az Al Shiddi Group pénzeli, az első tervek szerint még (ennek megfelelően) Rijádba közlekedtek volna, de az első járat egy évet késett és végül Kuvaitba repült. Ugyanez a társaság a Nesma Airlines-ban is érdekelt, a cég hetente öt járatot is üzemeltetett Szarajevó és Rijád között.

Bosznia-Hercegovinának jelenleg nincs nemzeti légitársasága, a korábban ezt a szerepet betöltő, 1994-ben alapított B&H Airlines 2015 júliusában szűnt meg. Az ország legnagyobb repülőterén a forgalom nagy részét azóta a Lufthansa-csoport, illetve a török Pegasus Airlines járatai adják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.