Újra megpróbálják összehozni Bosznia-Hercegovina saját nemzeti légitársaságát, ezúttal szaúdi pénzből szeretnék elindítani a légicéget.

A ch-aviation információi szerint egy szaúdi cégbirodalom, az Al Shiddi Group pénzelné az új légitársaságot, amelyet már 2018-ban elindítanának FlyBosnia névvel. Arról nem tudni, hogy légijármű-üzemeltetési engedélyhez (AOC) folyamodtak-e már, de a társaság elkezdte a hajózó személyzet felvételét. Az elvárások elég kemények, nem csak a bosnyák, szerb, és horvát, de angol és arab nyelvtudás is szükséges.

A FlyBosnia társaságot Szarajevóban jegyezték be, tulajdonosa Nudžejma Skenderović és Sulaiman Abdullah al-Shiddi. A cégcsoport nem ismeretlen Szarajevóban, szállodát és egy üzletközpontot is üzemeltet és több ingatlanfejlesztésben is érintett.

Ezek után nem meglepő, hogy a muzulmán többségű Bosznia-Hercegovinából elsősorban az arab világra, az öböl-menti országokra koncentrálnának, és elsősorban turistákat szállítanának az EX-YU Aviation hírportál szerint. A közel-keleti térségben ugyanis egyre nagyobb a népszerűsége Boszniának, az arab cégcsoport ezért nyáron az egyiptomi Nesma Airlinesszal karöltve a nyári menetrendi időszakban charter járatokat is üzemeltettek Szarajevó és Rijád között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanezzel a névvel korábban már voltak próbálkozások egy nemzeti légitársaság megalapítására. Még 2004-ben egy brit bejegyzésű társaság tervezett járatokat London-Gatwick, Manchester és Szarajevó között, de egyetlen gépük sem szállt fel. 2015-ben egy iraki társaság indított el Bosnian Wand Airlines néven egy céget, de csak egy hónapig élt a társaság.

A bosnyákoknak legutóbb 2015-ben volt nemzeti légitársasága, a B&H Airlines, amelyet még 1994-ben alapítottak Air Bosnia névvel. A társaságot a folyamatos anyagi nehézségek miatt 2015 nyarán felszámolták.

Az ország legnagyobb repülőtere a szarajevói nemzetközi repülőtér, ahova a Wizz Airen kívül a Lufthansa (és az Eurowings), a Qatar Airwyas a Turksish Airlines, valamint a régióbeli Adria Airways és a Croatia Airlines is üzemeltet járatokat.