Elindult az easyJet új járata Budapest és Amszterdam között, a Budapest Airport szerint évi 10-14 százalékkal bővülhet az utasforgalom a két ország között.

Fotó: Budapest Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Budapest Airport

Az angol fapados cég hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken közlekedteti az EZY7915 és 7916-os járatokat, amelyek Schiphol repülőteret használják. Az első utat az easyJet speciális, tulipános festésű, G-EZDN lajstromú Airbus A319-111-ese teljesítette egy holland-magyar kapitánnyal, valamint egy magyar légiutas-kísérővel.

Kam Jandu, a Budapest Airport járatfejlesztési igazgatója a járat fogadása előtt azt mondta, a két ország között tavaly mintegy 750 ezer utas volt, de az easyJet járata nem túlkapacitást hoz majd, hanem új piacot nyit majd meg. Mint mondta, a KLM a napi négy járattal az átszálló utasokra is koncentrál, a Transavia Rotterdamba közlekedik, így az easyJettel diszkont áron lesz elérhető a holland főváros.

Számításai szerint ezzel éves szinten mintegy 6 ezerrel is nőhet a két ország közötti utasforgalom, a bővülési ráta a két ország között 10-14 százalékos lehet minden évben, mivel egyre nagyobb az igény ezen a piacon. Szerinte az easyJet járata nem fog keresztbe tenni egyetlen másik légicégnek sem, hanem új piacokat fog generálni, ezzel nem a többiek részesedése lesz kisebb, hanem a torta lesz nagyobb.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

William Vet, az easyJet kereskedelmi munkatársának elmondása szerint már az első járaton 75 százalék fölött volt a töltöttség, pedig három héttel a járat indulása előtt még csak alig 75 utasuk volt, majd 120 fölötti utasszámmal indult el az első járatpár.

Úgy vélte, a két ország közötti légi kapcsolatok még tudnak hova fejlődni, mivel nincs megfelelően kiszolgálva a terület, ezért az easyJet nem csak a turisták, diákok, hanem az üzleti utasok között is bővülésre számít.

Elzo Molenberg, Hollandia helyettes nagykövete elmondta, hogy a két ország között 2015-ben rekord nagyságú, több mint 5 milliárd euró bilaterális kereskedelem volt, az új járat miatt pedig tovább javíthat a gazdasági kapcsolatokon.

Jelenleg Hollandiába három légitársaság indít járatokat Budapestről: a KLM napi négy járattal közlekedik Schipholra, a Transavia hetente hatszor repül Rotterdamba, a Wizz Air pedig 11 járatot indít hetente Eindhovenbe.

Statisztikák szerint az easyJet tavaly több mint félmillió utast fuvarozott a budapesti útvonalakon, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok kihasználtsága 90 százalék fölött volt 2016-ban.