A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmát továbbra is drasztikusan érintik a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások. A Budapest Airport Zrt. a válság kezdete óta minden lehetséges intézkedést megtett a munkahelyek védelméért, de elkerülhetetlenné vált az újabb létszámcsökkentés – közölte lapunkkal a vállalat.

A koronavírus-járvány óriási kihívást jelent a légiközlekedési ipar számára; Európa legforgalmasabb repülőterei kivétel nélkül 70-90 százalék körüli forgalomkiesést regisztráltak a járvány kitörése óta, a kontinensünkön 2020 augusztusáig 1,15 milliárd légi utas „tűnt el” a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt – olvasható a Budapest Airport közleményében.

A repülőterek várható éves utasforgalma sok helyen – különösen a régiónkban – a 15-20 évvel ezelőtti szintre csökken, töredékére annak, amit a prognózisok az idei évre jeleztek. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése alapján az európai repülőterek utasforgalma az elkövetkező néhány évben sem fogja elérni a válság előtti szintet.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma áprilisban, a járvány európai kitörésekor 99,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Habár a nyári hónapok némi emelkedést mutattak az utasszámok tekintetében – az áprilisi alig 10 ezer főről közel 400 ezerre kúszott fel az augusztusra –, a szeptember 1-től életbe lépett újabb utazási korlátozások ismét a nyár eleji szintre csökkentették a forgalmat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtéren jelenleg naponta kevesebb mint 3000 utas fordul meg, ami a tavaly szeptemberi forgalom 6 százaléka. A Budapest Airport arra számít, hogy a további várható járattörlések és utasszámcsökkenés miatt az utasforgalom az előzetesen, eredetileg tervezettnek maximum az egyharmada, legfeljebb 5,5 millió fő lehet idén.

Forrás: Budapest Airport

A Budapest Airport 2020-as, még a koronavírus-járvány előtt készült üzleti terve nemcsak az utasszám, hanem a pénzügyi mutatók terén sem fog teljesülni. A vállalat március óta a leálló légiközlekedés következtében szinte minden bevételétől elesett, ezért tavasz óta számos költségcsökkentő intézkedést vezetett be.

A májusi létszámleépítéskor a Budapest Airport arra számított, hogy a forgalom gyorsabb ütemben fog visszaépülni, ezért a létszámot a járvány miatt kisebbre becsült, 10 milliós éves utasszámra tervezte. A cég tájékoztatása szerint minden lehetséges munkáltatói eszközzel élt, továbbá részt vett a kormányzati bértámogatási programban is annak érdekében, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg tudja védeni.

Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy egyrészt a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedv újabb, hónapokon át tartó, jelentős utasszámcsökkenést fog eredményezni a budapesti repülőtér forgalmában.

Ez azt jelenti, hogy a vállalat biztonságos és hatékony működését szem előtt tartva a Budapest Airport nem tudja fenntartani a 10 milliós utasszámhoz mért dolgozói létszámot sem, ezért elkerülhetetlenné vált az újabb, várhatóan 236 főt érintő létszámcsökkentés.

A Budapest Airport a következő hónapokban kizárólag a repülőtér biztonságos üzemeltetése érdekében szükséges kiadásokra fog költeni, a beruházások számát erőteljesen csökkenti, és a meglévő forrásokat az alapvető repülőtér-üzemeltetésre, valamint a bérekre fogja fordítani.

Köszönhetően a korábbi évek felelős gazdálkodásának, a Budapest Airport működése továbbra is stabil, a vállalat finanszírozása biztosított, a repülőtér üzemeltetője szerint továbbra is garantálni tudják a repülőtér biztonságos és folyamatos működését, illetve az ehhez szükséges személyi állomány rendelkezésre állását.

A létszámcsökkentésben érintett munkavállalókkal a Budapest Airport a lehető leghumánusabban és legkorrektebben fog eljárni – olvasható a dokumentumban. Azon rászoruló munkavállalóknak, akiknek a koronavírus-járvány miatt veszélybe került a fizikai vagy mentális egészsége és a szociális biztonsága, továbbra is lehetőségük van a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítványhoz fordulni.