Javaslatot adott ki az uniós tagállamoknak az Európai Bizottság az Egyesült Királyságból érkező forgalom minapi felfüggesztése miatt: összehangolt lépéseket és kivételek meghatározását szorgalmazzák, hangsúlyozva, hogy továbbra is fontos lenne az utazás szabadsága.

A napokban sorra jelentették be EU-s (köztük Magyarország) és más államok (például Kanada és Salvador), hogy megtiltják az Egyesült Királyságból érkezők belépését területükre, a Dél-Angliában tejedő új koronavírus-mutáció miatt.

Ez lényegében a repülés széleskörű felfüggesztését eredményezte, adatok szerint napi félezernél is több légijáratot törölnek emiatt az unió és a szigetország között. Ráadásul Franciaország lezárta a határait a brit szállítmányok elől is, így az árukat nem lehet fuvarozni a doveri kikötőn keresztül.

Mindezekre reagálva kedden az EU döntéselőkészítő, jogalkotó és végrehajtó szerve, az Európai Bizottság javaslatot fogadott el, amely ugyanakkor nem kötelező a tagállamokra nézve.

A testület közleménye szerint bár fontosak a járványügyi óvintézkedések, és valóban akadályozni kell a nem szükséges utazásokat, eközben biztosítani lehetne a brit és uniós lakosok hazatérését, a fontos áruk, például gyógyszerek fuvarozását és a nélkülözhetetlen szakemberek mozgását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Az EB javaslata szerint összehangolt intézkedéssorozatra kellene áttérni a külön-külön döntések helyett, és kivételeket kellene alkalmazni. Így lehetővé válna, hogy az utazási tilalom ellenére például létfontosságú munkát végző egészségügyi dolgozók szabadon mozoghassanak, egy legfeljebb 72 órával indulásuk előtt elvégzett és negatív eredményt mutató koronavírus-teszttel, elkerülve ezzel a karantént is.

A közlekedésben dolgozók esetében jelentősebb könnyítést szorgalmaz a testület, számukra a karantén mellett még a tesztelést is elengedné. Ha egy tagállam mindenképp legalább teszthez köti a határátlépésüket, akkor viszont gyorsteszttel kellene elkerülni a többnapos fennakadásokat, hogy az áruszállítást semmilyen eszközzel ne korlátozzák. Az EB hangsúlyozza még: lehetővé kell tenni, hogy az átszálló utasok karanténkötelezettség nélkül közlekedhessenek.

Az EB hangsúlyozza, hogy a közlekedés, így a légijáratok betiltását fel kellene oldani.

A testület kiemeli, hogy december 31-ig, a brexit átmeneti időszakának végéig az Egyesült Királyság még az EU tagja, ezért sem elfogadhatók a most meghozott szigorú intézkedések. A közlemény utal egy nyári EB-javaslatra is: ha 2021. január elsején megállapodás nélküli brexit következik be, akkor az abban foglaltak szerint csak a nem szükséges utazásokat lehetne korlátozni, és az unióban tartózkodási engedéllyel rendelkező britek, illetve az Egyesült Királyságban ilyennel bíró uniós polgárok kivételt jelentenének ez alól is.