Először landolt olyan utasszállító repülőgép Norvégia sarkvidéki területén, amelyet digitális toronyból irányítottak. Ezzel párhuzamosan az országban elkezdődött a világ legnagyobb távoli toronyirányítási központjának kiépítése.

Az első, élesben irányított leszállás a bodø-i központban (Fotó: Avinor)

A norvég légiforgalmi szolgáltató (Avinor) bodø-i távoli toronyirányítási központja október 19-én kezdte meg éles üzemelését. Az első kereskedelmi utasszállító járat, amelynek leszállását innen irányították, a røst-i repülőtérre közlekedett.

Dag Falk-Petersen, az Avinor vezérigazgatója szerint Norvégiában a vidéki repülőterek esetében a távoli toronyirányítás hozzájárulhat a fenntartható légiközlekedéshez.

A jelenleg csak kis, vidéki repülőtereken alkalmazott technológia később, ahogy egyre több gyakorlati tapasztalat gyűlik össze, akár a regionális repülőterek elérhetőségét is javíthatja.

A rendszernek bizonyítania kell, hogy legalább olyan biztonságos, mint a hagyományos toronyirányítás. Az első, éles leszállással sikerrel vette a tanúsítás első lépését, amelynek végén a norvég légiközlekedési hatóság megadhatja a teljes körű működéshez szükséges engedélyt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jan Østby, az Avinor távoli toronyirányítási programjának vezetője elmondta, hogy technikailag még a tesztfázisban vannak, de az első éles üzem bizonyította, hogy mind a rádiózás, mind a repülőgép láthatósága megfelelő volt a megközelítés és leszállás során is.

Az Avinornál futó projekt technikai oldalát a Kongsberg Defence & Aerospace és az Indra Navia biztosítja. Míg a előbbi a nagy pontosságú katonai technológia polgári világra szabott alkalmazásával, addig utóbbi az InNOVA (amellyel akár több repülőtér irányítása is lehetséges egy időben) és a GAREX kommunikációs rendszerekkel járul hozzá a program sikeréhez.

A jelenlegi teszttel párhuzamosan az Avinor elkezdte kiépíteni a világ legnagyobb távoli toronyirányítási központját, szintén Bodø-ban, amely 2020 második felében nyílhat meg, és 2022-re már 15 repülőtér irányítását végezné.