A világon elsőként állítja újra forgalomba kereskedelmi járatain a Boeing 737 MAX típust a brazil Gol Linhas Aéreas.

Brazília legnagyobb belföldi forgalmú légitársasága a közlése szerint december 9-től használja újra a típust.

A húsz hónapos kényszerpihenőt követően az első Boeing 737 MAX-szel teljesített járatok a légitársaság São Paulo-i bázisáról emelkednek a levegőbe, december végéig mind a hét új generációs repülőgépe visszatérhet a menetrend szerinti forgalomba a tájékoztatás alapján.

Forrás: Boeing

Amint korábban beszámoltunk róla, az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) november 18-án oldotta fel a típus két katasztrófája után, 2019 márciusában elrendelt repülési tilalmat, a brazil hatóság (Agência Nacional de Aviação Civil – ANAC) pedig egy hétre rá engedélyezte a típus visszatérését a forgalomba az országban működő üzemeltetőknél.

A Gol közleménye kiemeli, hogy a típus forgalomba állítását megelőzően a légitársaság 140 pilótája vett részt a hatóságok által elrendelt pótlólagos képzéseken, az USA-ban működő MAX-szimulátorokon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgépeken előírt műszaki módosításokat és a húsz hónapos tárolást követően szükséges karbantartást a Gol Aerotech leányvállalat szakemberei végezték el, ezt követően az érintett példányokkal tesztrepüléseket is végrehajtották.

Amint korábban megírtuk, az USA-ban az első járatokat a típussal az American Airlines üzemelteti majd december 29-től, naponta egy járatpár közlekedik majd Miami és New York-La Guardia között. Januárban heti 36-ra növelik a Boeing új generációs keskenytörzsűjével teljesített járatok számát, de egyelőre senkit nem kényszerítenek arra, hogy a típusváltozattal repüljön, ingyenesen lehetőséget biztosítanak az átfoglalásra.

Az American dolgozóknak és törzsutasoknak indított próbajáratokkal is igyekszik visszanyerni a bizalmat a típus iránt, a múlt héten egy Dallas és Tulsa közötti 45 perces járaton újságírókat és tv-stábokat is megreptettek a cég egyik MAX 8-asán.

A Reuters múlt heti információi szerint az amerikai United Airlines lehet az első légitársaság, amely a repülési tilalom feloldását követően új példányt vesz át a gyártótól, sőt az év végéig összesen nyolc érkezhet a cég flottájába.

Amint múlt héten beszámoltunk róla, új megrendelés is érkezett a típusra, az európai ultrafapados Ryanair a már meglévő, 135 gépes megrendelését további 75 darabra szóló  kötelező érvényű szerződéssel egészítette ki. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) korábban azt közölte, hogy Európában 2021 januárjában engedélyezhetik a típus forgalomba történő visszatérését, amelynek részletes követelményeit egy november végén kiadott légialkalmassági direktívában tették közzé.