Korábban novemberre ígérte, de végül 2021 januárjában fogja jóváhagyni az Európai Unió légügyi hivatala a Boeing 737 MAX újbóli forgalomba állítását az unió területén.

A Reuters jelentése Patrick Ky, az Európai Repülésbiztonsági Ügyökség (EASA) hivatalának vezetője egy online szakmai konferencián arra emlékeztetett, hogy az EU-s testület teljesen független vizsgálatot folytat Boeing 737 MAX biztonságával kapcsolatban.

Ezek eredménye szerint a 737 MAX újra forgalomba engedhető, ám az EASA eljárása csak 2021 januárjában fejeződhet be – mondta.

Átadásra váró MAX-ok a seattle-i Boeing Field-en (Fotó: Reuters)

Patrick Ky októberben még úgy nyilatkozott, hogy napokkal az USA Szövetségi Légügyi Hivatalának (FAA) jóváhagyása után már kiadhatják a légialkalmassági direktívát.

Mostanra annyiban pontosították a menetrendet, hogy novemberben nem végleges dokumentációt ad ki ki az uniós hatóság, hanem egy tervezetet, amelyet 4 héten keresztül lehet véleményezni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A végleges engedély csak ez után készülhet el, a beérkezett észrevételek figyelembe vételével.

Mint megírtuk, az FAA most szerdán vonta vissza a gép repülési tilalmáról szóló határozatot, és egyben kiadta az elvégzendő változtatásokról szóló légialkalmassági direktívát. A légitársaságok az ebben foglalt módosítások elvégzése, és a pilóták előírt átképzése után használhatják a gépet.

Hírek szerint a Southwest Airlines több mérnök csapata útnak indult már, hogy elkezdjék a légitársaság letárolt 737 MAX-ainak felélesztését.