Miután egy hivatalos vizsgálat kiderítette, hogy sok pakisztáni pilótának hamis vagy csalással megszerzett szakszolgálati engedélye van, a Pakistan International Airlines százötven pilótáját felfüggesztette.

A Reuters a légitársaság szóvivőjétől kapott tájékoztatásra hivatkozva számolt be arról, hogy 426 pilótájából közel 150-et letilt a repülésről a Pakistan International Airlines, miután kétségek merültek fel szakszolgálati engedélyük eredetiségével kapcsolatban.

Forrás: Wikimedia Commons

A Gulf News arról számolt be, hogy egy februárban megkezdett vizsgálat feltárta: a Pakisztánban engedéllyel rendelkező 860 pilóta nagyjából 40 százalékának, 262 embernek hamis a papírja, vagy csalással szerezte meg. Ebbe a nemzeti légitársaság mellett a Serene Air és az Air Blue aktív személyzete, és már nyugdíjba vonult pilóták is beleszámítanak.

Ghulam Sarwar közlekedési miniszter a vizsgálati eredményekről a parlamentnek számolt be.

A tárcavezető közölte, hogy 262 pilóta nem saját maga jelent meg a vizsgákon, hanem mást kértek meg erre, sőt a hamis, vagy csalással szerzett szakszolgálati engedéllyel rendelkező, most is aktív pilótáknak megfelelő tapasztalata sincs.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindemellett voltak olyan pilóták is, akiket politikai alapon neveztek ki. Eddig 54 pilótával szemben indítottak jogi eljárást, és többen a bíróság előtt is visszautasították a vádat, kilencen viszont bevallották, hogy valóban hamis a szakszolgálati engedélyük.

Az ügy azért is fontos, mert a pakisztáni hatóságok a napokban hozták nyilvánosságra a május 22-én lezuhant 8303-as járat előzetes balesetvizsgálati jelentését.

Ebben a kapitányt, és a légiforgalmi irányítót tették felelőssé az esetért, a megállapítások között szerepelt, hogy előbbi túlzottan magabiztos volt.

A jelentés szerint a kapitány alapvető hibákat is elkövetett: először kiengedte, majd visszahúzta a főfutókat, ezért landoltak a gép hasára és hajtóműveire, de a pilóta még az automata sugárfordítót is kikapcsolta az első földet érés előtt.

A fedélzeten tartózkodók közül összesen 97 ember halt meg, két utas csodával határos módon túlélte a balesetet.