Kritikus állapotban szállították kórházba Párizsban azt a potyautast, akit az Air Algerie Oránból érkező járatát teljesítő Boeing 737-esének futómű-aknájában találtak meg, Vatryban pedig napokra feltartóztattak egy 300 utast szállító román A340-est emberkereskedelem gyanúja miatt.

A francia hatóságok közlése szerint a húszas éveiben járó, igazolványokkal nem rendelkező férfi az algériai nemzeti légitársaság Boeing 737-800-as repülőgépének futómű-aknájából került elő csütörtökön a párizsi Orly repülőtéren a leszállást követő rutinszerű átvizsgálás során.

A 7T-VKQ lajstromjelű repülőgép az algériai Oránból érkezett, az AH 1060-as számú járat a repüléskövető radarok adatai szerint a mintegy két és fél óráig tartó út során 36 ezer láb (kb. 11 000 méter) utazómagasságon repült.

A férfit életveszélyes állapotban, kihűlve szállították egy párizsi kórházba.

Jellemzően az afrikai országokból Európába, vagy Latin-Amerikából az USA-ba induló járatokon időről-időre megpróbálkoznak egyesek az utazás ezen, kevés túlélési eséllyel kecsegtető formájával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az érintett repülőgép egy korábbi felvételen. (Fotó: AIRportal.hu)

A futóműaknában, mivel a törzstől eltérően nem hermetizált, az utazómagasságon uralkodó rendkívül alacsony hőmérséklet és légnyomás következtében a kihűlés és az oxigénhiányos állapot (hypoxia) a legtöbb esetben még út közben végez a potyautasokkal. Még ha ritkán túl is élik ezeket a körülményeket a próbálkozók, az bizonyos, hogy öntudatlan állapotba kerülnek, és a leszállást megelőzően a futómű nyitásakor, vagy a földet éréskor nagy sebességnél kizuhannak a repülőgépből.

Kapcsolódó hír, hogy a napokban a Párizs közelében fekvő Vatry repterén a hatóságok napokra feltartóztatták a román Legend Airlines Airbus A340-300-as repülőgépét emberkereskedelem gyanúja miatt. A gép több mint 300 indiai utassal tartott a nicaraguai Managuába, az Egyesült Arab Emírségekben lévő Fudzsejra repteréről szállt fel és technikai leszállást hajtott végre a francia repülőtéren.

Az A340-es végül napokkal később Mumbaiba repült vissza, miután tisztázták, hogy az utasok önként szálltak fel a fedélzetre, de több mint húsz ember menedékjogot kért Franciaországban. A légitársaságot, amely személyzettel együtt adta bérbe a gépet a járatra egy ügyfelének, nem találták érintettnek az ügyben.