A Deutsche Lufthansa AG új ajánlatot tesz a pilótákat képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezetnek a jelenlegi helyzet megoldása érdekében. A vállalat egy kétlépcsős, 4.4%-os emelésre, és egy egyszeri, egyösszegű kifizetésre tesz javaslatot – közölte lapunkkal a légitársaság.

Fotó: Lufthansa | © AIRportal.hu

Fotó: Lufthansa

Az MTI tudósítása szerint a menedzsment kedd este tett újabb ajánlatot, két lépésben összesen 4,4 százalékos fizetésemelést ígér a pilótáknak 2018-ig, és a 2012 óta elmaradt emelések pótlását egy egyszeri juttatással. Az eddigi ajánlatokkal szemben nem kéri, hogy a pilóták a fizetésemelésért cserébe fogadjanak el megszorításokat a nyugdíjazási rendszerben. Azt viszont kéri, hogy hagyjanak fel a sztrájkkal és folytassák a tárgyalást.

A béreket 2016-ra 2.4%-kal emelné a vállalat, amelyet 2017-ben egy további, újabb két százalékos emelés követne. Ez az ajánlat semmilyen más feltételhez nincs kötve. A Lufthansa így teljesíti a VC legfontosabb követelését. A szakszervezet többször is azt nyilatkozta a sajtónak, hogy egy, a fentihez hasonló alapú ajánlattal kapcsolatban hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

“Szeretnénk mielőbb elkerülni, hogy a vállalatunk további károkat szenvedjen a sztrájk következtében és végre ismét azt a szolgáltatást nyújthassuk utasaink számára, amit ők elvárnak tőlünk, ezért tettük ezt az új ajánlatot a VC-nek tegnap este” – mondta Harry Hohmeister, a Deutsche Lufthansa AG központok üzemeltetéséért felelős igazgatótanács tagja egy szakszervezeti eseményen.

A Lufthansa az új ajánlat alapján hajlandó azonnal elkezdeni a tárgyalásokat a VC-vel a kollektív munkaszerződésben rögzített bérekről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“Mielőbb szeretnénk visszaülni a tárgyalóasztalhoz” – hangsúlyozta Bettina Volkens, a Deutsche Lufthansa AG személyzeti és jogi részlegének vezetője.

“Az ajánlat révén folyamatosan tárgyalhatunk a VC-vel valamennyi nyitott kollektív szerződés által szabályozott ügyben, egyúttal egy hosszú távú tarifakonszenzusban és egy szociális alapú partnerkapcsolatban állapodhatunk meg” – tette hozzá.

A VC szakszervezet a november 23-án induló legutolsó sztrájkhullám során összesen hat napra hirdetett sztrájkot. A Lufthansa összesen 4 450 járatot volt kénytelen törölni, ami 525 000 utast érintett. “Bízunk benne, hogy a VC végre felhagy a sztrájkkal és már holnaptól visszatérhetünk a normális üzemmódba” – tette hozzá Hohmeister.

Csütörtökön visszaáll a menetrend szerinti működés

A Lufthansa német légitársaság a pilóták szakszervezetének sztrájkja után, csütörtökön visszatér eredeti menetrendjéhez, így a budapesti járatok is közlekednek majd – az MTI tudósítása szerint.

A társaság szerdai tájékoztatása szerint a menetrend fokozatosan áll helyre, így csütörtökön még 40 járat kimarad, de az öt Budapest-München és a négy Budapest-Frankfurt járat közlekedik majd.

A pilóták szakszervezetének (Vereinigung Cokcpit – VC) munkabeszüntetése miatt szerdán 890 járat marad ki, ami 98 ezer utazót érint. Az előző héten kezdett sztrájk hat napja alatt 4461 járatot kellett törölni, ami több mint 525 ezer utazót érint.

A légitársaság más munkavállalói egyre nagyobb nyugtalansággal szemlélik a pilóták sztrájkát. A földi személyzet üzemi tanácsa szerdán demonstrációt tartott a Lufthansa Csoport bázisán, a frankfurti repülőtéren, felhívásukban a sztrájk befejezésére és munkaügyi közvetítő bevonására szólították fel a pilóták érdekképviseletét. A tüntetésen több százan vettek részt.

A Bild című lap szerdán a vállalatcsoport menedzsmentjétől származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a sztrájk 75 millió euró bevételkiesést okozott, és érezhetően visszaestek miatta a foglalások.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést követelt a kollektív szerződés lejártával kezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a szerződés hatálya alá tartozó 5400 pilótának. A munkaadó szerint ez összességében 20 százalékos emelést jelentene az eleve legjobban kereső munkavállalóknak, amit nem lehet kigazdálkodni a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyének veszélyeztetése nélkül.

A VC a kollektív szerződés lejárta óta 14. alkalommal hirdetett sztrájkot, nyomásgyakorló akciói eddig is rendre többnaposak voltak. A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés, és a Lufthansa Cargo teherszállító légitársaságnál sincs sztrájk.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!