Skót hatóságok kérésére egykori NDK-s titkosszolgálati dolgozókat hallgatnak ki, mert azt sejtik, a Stasinak az eddig gondoltnál nagyobb része volt a Pan Am 747-esének 1988-as felrobbantásában.

Nemrég volt a harmincadik évfordulója annak, hogy a Pan Am Boeing 747-esét bomba pusztította el a skóciai Lockerbie település felett, 270 ember halálát okozva. A merényletért elítéltek egy líbiai állampolgárt, aki tagadta bűnösségét, de az észak-afrikai ország később elismerte felelősségét.

Most kiderült, hogy az elmúlt hónapokban egykori NDK-s állambiztonságiakat hallgattak ki, mert az a gyanú, hogy a néhai kelet-német titkosszolgálatnak nagyobb szerepe volt a terrorakcióban.

A berlini főügyészség a minap az aero.de szerint csak annyit erősített meg a médiaértesülésekből, hogy a skót hatóságok kérésére – jogsegélyeljárás részeként – valóban vannak tanúkénti meghallgatások.

Egyes bizonyítékok, illetve ezeken kívül további feltételezések eddig is szóltak arról a BBC cikke alapján, hogy a merénylet megszervezésében, kivitelezésében volt valamilyen része a Stasi néven ismert egykori NDK-s kommunista állambiztonsági szervezetnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Német lapértesülések szerint a skót hatóságok úgy vélik, az eddig feltételezetthez képest ez nagyobb szerep lehetett. Forrásaik azt árulták el, hogy a jelenlegi eljárásban tavaly nyár óta mostanáig már több egykori Stasi-alkalmazottat kihallgattak, a főváros mellett többek közt Frankfurt an der Oderben, Cottbusban és Potsdamban is.

A Pan Am 103-as, London-New York járatán közlekedő Boeing 747-es felrobbantása a repüléstörténet egyik legszörnyűbb katasztrófája, a terrorakció a fedélzeten utazó 259 ember – köztük négy magyar -, valamint Lockerbie településen az oda zuhanó roncsok miatt további 11 lakos halálát okozta.