Jelentősen, közel 30 százalékkal növekedett Európában a múlt havi késések száma a tavaly februári adatokhoz képest, miközben a forgalom csak 3 százalékkal bővült.

Illusztráció (Forrás: Eurocontrol)

Az alacsonyabb növekedés ellenére a repülés közben elszenvedett késések száma közel másfélszeresére nőtt februárban a múlt év azonos időszakához képest – jelentette az Eurocontrol.

Emellett a repülőtereken, az áramlásszervezés miatt kialakult késői indulások is 15 százalékos emelkedést mutatnak a tavalyi februárhoz képest.

A hónapban naponta átlagosan 253 olyan járat volt, amely legalább 15 percet késett a légiforgalmi irányítás miatt. Ez több, mint 40 százalékos növekedést jelent.

Az egy járatra vetített átlagos késés februárban 0,46 perc volt, amely több, mint háromszorosa az Eurocontrol által, a hónapra meghatározott 0.14 értéknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A késések fő oka a repülőtereken tapasztalt kedvezőtlen időjárás volt, amely leginkább Londont, Amszterdamot és Isztambult érintette. E mellett érdemes még megemlíteni, hogy több légikikötő is kezdi elérni teljesítőképessége határát.

Továbbra is jelentős azonban a légiforgalmi irányításban jelentkező kapacitás- és munkaerőhiány. Ezen belül is kiemelkedik a karlsruhei magas légtér irányításáért felelős központ, amelynek áteresztő képessége és az ott dolgozó légiforgalmi irányítók száma is túl kevés a jelenlegi forgalom hatékony kezelésére.