Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte az uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-től, vagyis jövő hétfőtől kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezeten belül. A Bizottság az EU-n kívülről történő beutazási korlátozások június végéig történő meghosszabbítását javasolta. 

Az Európai Bizottság csütörtökön kiadott közleményében három javaslatot fogalmazott meg a schengeni zóna tagállamainak és a társult országoknak:

  1. A belső határellenőrzéseket oldják fel 2020. június 15-től
  2. Az EU-n kívüli országokból a nem létfontosságú beutazás korlátozását 2020. június 30-ig hosszabbítsák meg
  3. A tagállamok összehangolt szempontok szerint hajtsák végre a korlátozások későbbi fokozatos lazítását
Fotó: AIRportal.hu

Az MTI beszámolója szerint a brüsszeli testület július elsejétől javasolja az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy bizonyos EU-n kívüli államokban továbbra sem stabil az egészségügyi helyzet, így ebben a szakaszban nem javasolják az utazási korlátozások teljes megszüntetését. Nyomatékosította, hogy a feloldásnak mindenképp fokozatosan kell történnie, s a folyamatnak közösségi szinten összehangoltnak kell lennie.

Elmondása szerint a bizottság a tagállamokkal együttműködve objektív feltételeken alapuló listát készít olyan országokról, ahonnan engedélyezi a beutazásokat. A feltételek a járványügyi helyzetet, a távolságtartási szabályok betarthatóságát veszik figyelembe. Hangsúlyozta: a határnyitásnak kölcsönös alapon kell működnie.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“A nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia valószínűsíthetően ezen a listán lesz, mert ezekben az államokban a járványügyi helyzet hasonló, mint az EU-ban, sőt akár jobbnak is mondható” – mondta Johansson.

Az utazási korlátozásokat újra be lehet vezetni egy adott országra, ha valamilyen okból már nem felel meg ennek a feltételrendszernek.

Ezenkívül a tagállamok továbbra is megtagadhatják a belépést az EU-n kívülről érkező olyan utasok számára, akik veszélyt jelentenek a közegészségügyre, még akkor is, ha olyan országból érkeznek, amelyre vonatkozóan egyszer már megszüntették a korlátozásokat.

Johansson múlt héten arról számolt be, hogy még nem minden tagállam állapodott meg a külső határok újbóli megnyitásának feltételeiről.

A német kormány a napokban azt jelentette be, hogy augusztus végéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unión, a schengeni övezeten és az Egyesült Királyságon kívüli országokra kiadott utazási figyelmeztetését.

Elsősorban a turizmustól nagyban függő országok sürgetik a határok gyors újranyitását. Görögország például már bejelentette, hogy június 15-étől fogadná az Ausztráliából, Kínából és Dél-Koreából érkezőket is.

Magyarországon a rendőrség minden schengeni belső államhatáron befejezte ellenőrzési feladatait a környező országokkal kötött bilaterális megállapodások alapján, közölte az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján kedden.

Jelenleg Európán és a schengeni övezeten belül is érvényben vannak még a március közepén bevezetett korlátozások. A szabályozások szerint a magyar állampolgárokra is különböző beutazási korlátozások és karanténintézkedések vonatkoznak az egyes országokban, illetve hazatéréskor is csak néhány országból oldották fel a kötelező kéthetes karantént. A magyarokat érintő korlátozásokat ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a napokban egy folyamatosan frissülő térképet is közzétett, amelyen az egyes országokban érvényes korlátozásokat lehet megtekinteni.

Spanyolország június végéig nem lazít

Spanyolország június végéig nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt a határain bevezetett korlátozásokat – közölte csütörtökön a spanyol külügyminiszter az MTI egy másik híre szerint.

Arancha González Laya az epidemiológiai szempontok figyelembe vételét hangsúlyozta a határnyitás időpontjának meghatározásakor. Beszámolt arról, hogy tizenkét európai uniós tagállam külügyminiszterével közös videókonferencián egyeztetett a határnyitási tervekről a nap folyamán. Mint mondta, a résztvevők megállapodtak abban, hogy összehangoltan, együttműködve akarnak cselekedni, kerülve az egyoldalú lépeseket.

Így utazhatsz Európán belül most! (2020. június 11.)