A Magyar Közlöny június 4-én, szombat éjjel közzétett számában megjelent az extraprofit-adóról szóló rendelet, a légitársaságok hozzájárulása címen kivetett különterhet a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, és a földi kiszolgáló cégektől szedik be.

A légitársaságok „extraprofit-adóját” a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (Lt.) szerint, a légi személyszállítási tevékenység hozzájárulás kötelessé tételével vezeti be a magyar kormány. A rendelet szerint az adó fizetésére az Lt. szerinti földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet köteles.

A hozzájárulás alapja a belföldről induló utasok száma, az átszállókat kivéve.

A hozzájárulás mértéke az utas úti céljától függően 3900 forint vagy 9750 forint: előbbit az EU-ba és az Európán belüli, megnevezett államokba utazóknak, a magasabbat az azon kívüli országokba indulók után kell fizetni.

Fotó: AIRportal.hu

Az Európán belüli, tehát a 3900 forintos kategóriába az EU-tagállamokon kívül Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Egyesült Királyság, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia, valamint Ukrajna tartozik. Minden egyéb ország esetében 9750 forint a „tarifa” induló utasonként.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A földi kiszolgáló cégeknek a hozzájárulás alapjának megállapítására alkalmas nyilvántartást kell vezetniük, amely alapján az önadózás szabályai szerint, a NAV elektronikus nyomtatványán kell bevallani, és a tárgyhót követő hónap 20. napjáig befizetni az utasonkénti különadót, amely az államháztartás központi alrendszerének bevételét képezi.