Éveken át megfigyeltek egyes utasokat az Egyesült Államok repülőjáratain a 9/11 óta a gépek fedélzetén lévő titkos légi marshallok. Olyan utasokat is szemmel tartottak, akiknek nem volt közük a terrorizmushoz.

A Washington Post terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy a szövetségi légi marshallok olyan embereket is megfigyeltek a járatokon, akiknek bár viselkedése gyanús volt, de nem volt arról titkosszolgálati információ, hogy bármilyen közük lenne a terrorizmushoz.

Erről a Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) számolt be, állításuk szerint a 2010-óta zajló „Csendes Égbolt” program során olyan embereket szűrtek ki, akiknek az utazási szokásaik, vagy viselkedésük gyanús volt, így utatás közben megfigyelték őket: nézték, mennyire izzad az illető, vagy mennyit használja a mosdót, alszik-e, gyanúsan néz-e körbe.

James O. Gregory, a TSA szóvivője azt mondta, a szervezet olyan, mint egy rendőr az utcán, akit azért raktak oda, mert nagy esélye van annak, hogy történik valami. Arra azonban nem válaszolt, hogy mi alapján választották ki a célszemélyeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Annyit azonban elárult, hogy az algoritmusaik nem faj, vagy vallás alapján válogatott, az utazási szokásaik, célállomásaik alapján szűrték őket és a repülőtereken kívül semmilyen megfigyelést nem végeztek. A járatokon utazók esetében a marshallok hivatalos feljegyzést készítettek egy irányelv mentén.

Ha valakiről feljegyzés készült, de a járaton semmi nem történt, akkor a landolás után nem tartóztatták le.

Jogvédő szervezetek szerint ennek a fajta megfigyelésnek nem hogy semmi értelme, de még pénzpazarlás is, hova tovább, alkotmányos kérdéseket is felvet.