Az Erdőmentők segítségével a BUD Csoport munkatársai ötszáz facsemetét ültettek el a Börzsönyben, az akció több ezer fával folytatódik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.

Saját működésének fenntarthatóvá tétele és a repülőtér kibocsátáscsökkentése mellett a Budapest Airport a helyi természeti értékek megóvásáért is dolgozik, ezért a repülőtér-üzemeltető vállalat munkatársai ötszáz fát ültettek el a a Börzsönyben az erdők és a vadvilág védelméért dolgozó Erdőmentők szervezettel közösen novemberben.

A vállalat lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az önkéntesek a szakértők segítségével a törökmezői erdő egy eddig üres területén ültették el a kocsánytalan tölgy, csertölgy és vadgyümölcsfa csemetéket.

A program célja a klímavédelem: a később beerdősült terület védelmet nyújt a klímaváltozás következtében egyre fogyatkozó és romló minőségű talaj számára. A facsemetéknek az Erdőmentők első éves gondozást biztosítanak, amelynek köszönhetően azok megmaradási aránya 90% feletti. Az akció a szervezet segítségével több ezer fa elültetésével folytatódik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.

Forrás: Budapest Airport

A fenntartható erdőgazdálkodás és a tudatos faültetés ugyanakkor nemcsak lokális feladat, ezért a Budapest Airport a Treedom nevű szervezettel közösen nemzetközi szinten is folytatja ezt a tevékenységet: a vállalat az együttműködés részeként a világ különböző pontjain, a távolból 500 fát ültet, amelyek egyedi kód segítségével elajándékozhatók, és az agrár-erdészeti projekt, amelybe tartoznak, online platformon nyomon követhető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az „örökbefogadás” lehetőségével a Budapest Airport a partnereit is ösztönözni kívánja a környezetvédelemmel kapcsolatos tudatos gondolkodásra.

A program (BUD Forest néven) a következő weboldalon érhető el: https://treedom.it/zig

A Budapest Airport a faültetésen túl is támogatja a természeti értékek védelmét: a repülőtér-üzemeltető 2022-ben 10 millió forinttal segítette a Rákosmentén található Merzse-mocsár megmentését, amely a rendkívüli időjárási körülmények és a vízhiány miatt a nyár folyamán kiszáradt. A helyszínen több védett növény, például a hússzínű ujjaskosbor, a mocsári kosbor, a szúnyoglábú bibircsvirág mellett orchideafajok is fellelhetők, a természetvédelmi terület többek között pettyes és tarajos gőték, mocsári teknősök, őzek, rókák és borzok élőhelye, de itt költ a barna rétihéja is.

A mocsárhoz kapcsolódó tanösvény felújításának és karbantartásának támogatása fontos szerepet kap a Budapest Airport környezetvédelmi stratégiájában.