Mégsem indítja el ősszel Abu-Dzabi és Moszkva (Vnukovo) közötti járatait a Wizz Air Emírségekben működő leánycége.

A diszkont légitársaság még augusztus elején vette fel foglalási rendszerébe az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország fővárosai közötti útvonalát, amelyen október elejétől naponta közlekedtek volna a Wizz Air Abu Dhabi repülőgépei.

A járatindítási terveket azonban az iparági ellátási láncokban tapasztalható nehézségekre hivatkozva határozatlan időre elhalasztották 
– a cég mostani, a Reuters által szemlézett közlése szerint.

Bár az okok között nem említik, európai cégként és a londoni tőzsdén jegyzett légitársasági csoportként a Wizz Air éles kritikákat kapott a nyugati médiában és a közösségi oldalakon az elmúlt hetekben a moszkvai járatindítás terve miatt.

Forrás: Wizz Air

Többen a Wizz Air (beleértve az európai bejegyzésű légitársaságok) teljes bojkottjára szólítottak fel annak ellenére, hogy az Egyesült Arab Emírségek nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, így azok nem vonatkoznak az ott működő leányvállalatra sem, és az államszövetség több légitársasága (pl. Emirates, Flydubai) szünet nélkül repül Moszkvába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság által hivatkozott, az ellátási láncot érintő problémák ugyanakkor valósak is lehetnek. A nyugati szankciók hatásai következtésben kockázatos a járatok üzemeltetése Oroszországba és az annak légterén történő átrepülés is, mert egy esetleges meghibásodás esetén a karbantartás és a cserealkatrész helyszínre juttatása nehézkesebb.

A légitársaság menetrendjében ugyanakkor továbbra is szerepel az Abu-Dzabi és Krasznodar közötti útvonal, amelyen hetente két járatot tervez a Wizz Air Abu Dhabi 2023. március 28-tól.

A Wizz Air az ukrajnai háború februári megindítását követően függesztette fel összes oroszországi járatát. A Wizz Air Abu Dhabit vegyesvállalati formában tulajdonolja a diszkont légitársaság, az ottani emírség befektetési alapja, az ADQ 51 százalékos részesedést birtokol.