Felére csökkentik Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatójának fizetését, emellett több száz pilóta kirúgását lebegtette meg a cég a romló anyagi helyzet miatt.

A The Irish Times beszámolója szerint a szabadszájú vezérigazgató fizetésének csökkentéséről a cég negyedéves pénzügyi jelentésében is megemlékeztek. A beszámoló amellett, hogy 20 százalékos profitcsökkenést mutatott ki, tartalmazta azt is, hogy Michael O’Leary fizetését és prémiumát is jelentősen mérsékelik.

A Ryanairtől O’Leary az idén március 31-én végződött pénzügyi évben összesen 3,7 millió eurót kapott, ebből 1 millió euró volt az alapbére, 768 ezer euró prémiumot kapott, 1,5 millió euró pedig a részvényei után járt neki.

Alapfizetése viszont a mostani pénzügyi évben a felére, 500 ezer euróra csökken, prémiuma szintén legfeljebb félmillió euró lehet, ami szintén 50 százalékkal kevesebb, mint amire eddig volt lehetősége.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Michael O’Leary fizetése így a részesedés után járó maximum 1,8 milliós juttatással együtt legfeljebb 2,8 millió euró lehet.

Ez mostani árfolyamon számolva 915 millió forint.

A 20 százalékkal csökkenő profit azonban nem csak a vezér fizetésének csökkenésére hat ki, a Reuters szerint O’Leary megüzente a munkavállalóknak, hogy 500 pilótával és 400 légiutas-kísérővel többet foglalkoztat, mint kellene.

Hozzátette: mindent megtesz azért, hogy minél több munkavállalót megtartson, de a MAX-ok késése és a megállapodás nélküli Brexit veszélye miatt is azonnali intézkedésekre van szükség.

Közlése szerint a leépítés két hullámban, szeptemberben és karácsony előtt várható.