Azonnali hatállyal felfüggesztette kedden a Romániából induló valamennyi belföldi és nemzetközi járatát a Blue Air román diszkont légitársaság szeptember 12-ig, miután a román környezetvédelmi alap zárolta a cég bankszámláit. A járatok törlése miatt kedden a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren hatalmas sorok alakultak ki.

Az MTI beszámolója szerint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene, aminek során most zárolták a bankszámlákat.

A miniszter szerint azonban az intézkedés nem indokolja a vállalat lépését, és felszólította a Blue Air vezetőit: forduljanak a környezetvédelmi alaphoz az adósságok újraütemezése érdekében, azonnal indítsák el a tervezett járatokat, és tegyenek eleget az utasokkal szemben vállalt kötelezettségeiknek.

Forrás: Blue Air

Az ügyben Nicolae Ciuca miniszterelnök is megszólalt, aki a helyzet rendezésére szólította fel az érintett feleket. Szerinte megengedhetetlen, hogy 3 ezer ember várakozzon a repülőtéren. A román hírtelevíziók kedden arról számoltak be, hogy az utasok idegesen próbáltak magyarázatot követelni a légitársaság képviselőitől a járatok törlésének okáról.

A vállalat kedden kiadott közleményében a román állami hatóságokat hibáztatta a kialakult helyzetért. A Blue Air szerint a mostani helyzethez az is hozzájárult, hogy nyáron a román fogyasztóvédelem vezetője arra buzdította az embereket, bojkottálják a légitársaságot, ami 5 millió euró veszteséget eredményezett a cégnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fogyasztóvédelem vezetője nyáron azért bírálta a diszkont légitársaságokat – közöttük a Blue Airt is -, mert gyakran töröltek járatokat, és állítása szerint olyan járatokra adtak el jegyeket, amelyekről már előre tudták, hogy nem tudják elindítani.

A Ryanair a lapunkhoz kedden este eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy 49,99 eurótól induló mentőjegyeket ajánl fel a légitársaság utasainak több román útvonalon. Szerdán pedig a Wizz Air jelentett be szintén 49,99 eurótól induló mentőjegyeket, valamint három új útvonalat Bukarestből Athén, Lárnaka és Prága irányába.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!