Közösen vág bele az Alibaba online kereskedelmi óriás és az Orosz Posta, valamint utóbbi saját légitársasága az oroszországi e-kereskedelmi szektor élénkítésébe. Az első közvetlen orosz-kínai légi teherszállító kapcsolattal jelentősen csökken az országban megvásárolt termékek szállítási ideje.

Ahogy a világ többi részén, úgy Oroszországban is évről-évre egyre nagyobb ütemben bővül az online kereskedelmi piac, tavaly már 14 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak a különböző cégek e szegmensben.

Ebből szeretne magának minél nagyobb szeletet kihasítani a kínai székhelyű Alibaba-csoport, amely többek között az Aliexpress e-kereskedelmi oldalt üzemelteti. Ennek érdekében fogott most össze az Orosz Postával és annak légitársaságával.

Az együttműködés révén az Aviastar-Tu elindította az első közvetlen, Oroszország és Kína között közlekedő áruszállító járatait.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az Alibaba logisztikai cége, a Cainiao ehhez összesen hét repülőgépet bérelt ki a légitársaságtól és annak anyavállalatától, amelyekkel naponta repülnek majd Kína és Jekatyerinburg, Krasznojarszk valamint Moszkva között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár gyors kézbesítésről egyelőre szó sincs, a remények szerint legfeljebb tíz nap alatt megérkezhetnek az oroszok által megrendelt termékek Kínából, és ez elősegítheti a további forgalomnövekedést az üzletágban.

Illusztráció, az Aviastar-Tu egyik Tu-204-ese az Orosz Posta saját festésében (Forrás: Papas Dos – Flickr)

Az Alibabának nem az első orosz kötődésű partnere az Aviastar-Tu, korábban a Volga-Dnepr holdinggal is együttműködési megállapodást kötött a kínai cég, amellyel nemcsak Oroszországba, hanem Európába és Ázsia nagy részére is könnyebben juthatnak el az árucikkek.

Ezzel együtt az Európában és az USA-ban igen jellemző, gyors kézbesítési szolgáltatások nagy területen való kiépítésétől még igencsak messze van az orosz piac. Ehhez egyelőre a hálózat is gyér, és a helyzetet nehezíti az ország nagy területe, egyes helyek nehéz megközelíthetősége.

A gyors kézbesítési szolgáltatásoknál ugyanis a vevő a választható opcióktól függően a megrendeléstől számított 24-72 órán belül kézhez kaphatja termékét. Ennek azonban a jól kiépített földi logisztikai hálózaton túl feltétele a sűrűn közlekedő és nagy kapacitású – az Amazon Prime Air által üzemeltetettekhez hasonló – légi áruszállító járatok megléte is, másképp a távolról érkező küldemények nem érhetnek célba időben.