Futópálya-elhagyásos balesetet szenvedett a Travel Service cseh légitársaság egyik Boeing 737-ese Moszkvában. 

A Travel Service (Smartwings) QS 1003 számú, Moszkva-Seremetyjevo – Prága járatát teljesítő OK-TSM lajstromjelű, Boeing 737-900ER típusú repülőgépe vasárnap szenvedett futópálya-elhagyásos balesetet.

A repülőgép a Moszkva-Seremetyjevo repülőtér 24C jelű futópályájáról kezdte meg a felszállást, ám a nekifutás közben, mintegy 300 méter megtétele után eddig ismeretlen okok miatt balra lesodródott a futópálya szilárd burkolatáról. A repülőgép az Aviation Safety Network információi szerint a pálya szélétől mintegy 100 méterre állt meg, a helyszíni fotók tanúsága szerint a futóművek elsüllyedtek a mély hóban.

Az AVHerald később közzétett bejegyzése ezzel szemben azt írja, hogy a baleset nem a nekifutás során, hanem a légitársaság utólagos közlése szerint a pályára történő felálláskor (line-up) következett be.

A légiközlekedési baleseteket szemléző oldal hétfőn azzal egészítette ki a hírt, hogy a légitársaság közlése szerint a gép kapitánya megszakította a felszállást, mert a hajtóművek aszimmetrikus teljesítményt adtak le.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt utóbbi verziót látszik alátámasztani az orosz ren.tv oldalra 2019.01.14. hétfőn késő este felkerült biztonsági kamerás videó is. A videón az látszik, hogy a pályára történő felállást követően, mielőtt a repülőgép megkezdte volna a nekifutást, feltehetően a hajtóművek nagyobb teljesítményre történő felpörgését követően a repülőgép ívesen kicsúszik balra, a pálya melletti mély hóba.

A repülőgép fedélzetén 40 utas és 7 fő személyzet tartózkodott.

A balesetben nem sérült meg senki, a repülőgép károsodásáról eddig nem érkeztek hírek. Az érintett futópályát az eseményt követően lezárták, a repülőtér induló forgalmát egy másik pályára irányították át. Az illetékes hatóságok megkezdték az esemény kivizsgálását.