Több tekintélyes pénzügyi lap is beszámolt arról, a londoni tőzsdén múlt héten felröppent hírről, miszerint az easyJet alapítója Stelios Haji-Ioannou és az AerCap repülőgépek finanszírozásával foglalkozó cég felvásárolná a légitársaság részvényeit.

A napvilágra került információk szerint az alapító és az amszterdami székhelyű AerCap lízingcég 8,4 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a cég részvényeiért.

Bár a cég a Brexit-döntés óta gyengélkedő részvényeinek árfolyama némileg emelkedésnek indult a hírek következtében, az easyJet nem kívánta kommentálni a felvásárlásról szóló pletykákat.

Stelois Haji-Iannou, a légitársaság alapítója és az easyJet márka jogtulajdonosa (balra), mellette Carolyn McCall az easyJet vezérigazgatója a légitársaság alapításának 20. évfordulóján, 2015. novemberében, Lutonban. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Stelois Haji-Iannou, a légitársaság alapítója és az easyJet márka jogtulajdonosa (balra), mellette Carolyn McCall az easyJet vezérigazgatója a légitársaság alapításának 20. évfordulóján, 2015. novemberében, Lutonban.
(Fotó: AIRportal.hu)

Stelios Haji-Ioannou az easyJet alapítója, aki családjával együtt jelenleg is a cég részvények legnagyobb hányadát, egész pontosan 33,7%-át birtokolja.

Az alapító – aki a brit aviatika egyik legendás fenegyerekének számít, valamint a cégvezetést illető kemény bírálatairól is híres – és a cég jelenlegi vezetésének viszonya nem mondható felhőtlennek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A felvásárlásról szóló hírek azért is ébresztettek kételyeket a pénzügyi elemzőkben, mert ez lenne az első alkalom, hogy az AerCap repülőgépek finanszírozásával foglalkozó cég közvetlenül bevásárolná magát egy légitársaságba.

Egy ilyen lépés szöges ellentétben lenne a lízingcég eddig követett stratégiájával és kérdéses, hogy milyen hatással lenne a cég főtevékenységére – a Financial Times elemzése szerint.