Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Patrick Ky, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) ügyvezető igazgatója megújították a két szervezet együttműködési megállapodását 2020. október 9-én, Budapesten – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t közleményben pénteken.

Az ügynökség budapesti kapcsolattartó irodája 2021 első felében is helyszíni támogatást nyújt a repülésbiztonság még magasabb szintjének biztosításához – közölte a szaktárca.

Az ITM és az EASA 2019 nyarán kötött egyetértési megállapodást a fokozott együttműködés érdekében. Az idén januárban létrejött kapcsolattartó iroda nemzetközi szakmai tudásmegosztással erősíti a hazai közlekedési hatóság felügyeleti tevékenységét.

A 32 tagállamot tömörítő Európai Repülésbiztonsági Ügynökség világszerte 800 szakértőt foglalkoztat, állandó képviseletet működtet az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Szingapúrban.

Fotó: AIRportal.hu

A főleg iparági díjakból gazdálkodó szervezet küldetése a magasabb repülésbiztonsági szint elérése, a fenntarthatósági törekvések támogatása Európában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Palkovics László elmondta: a kapcsolattartó iroda működésének tapasztalatai rendkívül kedvezőek, az innovációs minisztérium így magától értetődőnek tartja, hogy érdemes folytatni a megkezdett közös munkát.

Az EASA állandó jelenléte nagyban előmozdította a magyar légügyi hatóság folyamatos, a szakemberállomány nagyarányú bővítésére is kiterjedő szervezetfejlesztését – jelezte a miniszter.

Bár a koronavírus-járvány és a kapcsolódó óvintézkedések drasztikusan visszavetették az utasforgalmat a világ repülőterein, a repülésbiztonság jelentősége a korábban közlekedő járatok jelentős részének leállításával sem csökkent.

A kevesebbet dolgozó pilóták rutinja idővel megkophat, a repülőgépek műszaki állapotának az állásnál jobbat tesz a folyamatos üzem. Így a korszerű, színvonalas hatósági felügyeleti tevékenység továbbra is nélkülözhetetlen a biztonságos légiközlekedés feltételeinek megteremtéséhez – hangsúlyozta az ITM közleményében.