A tavasz első hónapjában is folytatódott a ferihegyi utasforgalom bővülése: 2017. márciusában 945 586 utast kezelt a budapesti repülőtér, mely 12,08 százalékkal haladja meg az előző év harmadik hónapjában mért adatot.

A 2016. márciusi 843 703 fős utasszámot közel 102 ezerrel sikerült túlteljesíteni a repülőtérnek 2017 harmadik hónapjában.

A Qatar Airways május 2-től heti tízről heti tizenkettőre bővíti járatainak számát. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Qatar Airways május 2-től heti tízről heti tizenkettőre bővíti járatainak számát. (Fotó: AIRportal.hu)

2017. első naptári negyedévét tekintve 14,36%-kal sikerült növelnie az induló és érkező utasok számát a repülőtérnek az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2017. első negyedévében 2 549 518 utast kezelt Ferihegy, mely 320 125 fővel haladja meg a 2016-ban mért 2 229 393 fős utasszámot.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója 2017. március elején azt nyilatkozta az AIRportalnak, hogy a repülőtér a tervezettnél erősebb évet zárhat. Bár a vezérigazgató konkrét becsléseket nem mondott, hangsúlyozta, hogy a téli menetrendi időszakban jelentős plusz kapacitást dobtak piacra a légitársaságok, ezért rendkívül erős volt a forgalom. Ezt példázza a 16,7 százalékos bővülés idén januárban, miközben egy évvel korábban 12 százalékos volt a bővülés üteme. A lendület a téli menetrendi időszak végéig, azaz március végéig kitart, az viszont még kérdéses, hogy a nyári időszak hogyan alakul.

Számos új járat indul a nyári menetrendben is és több légitársaság kapacitást is bővít

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint arról korábban beszámoltunk a Wizz Air április 5-én indította el az állami támogatással üzemelő nyugat-balkáni járatait Budapestről.

A Qatar Airways március közepén jelentette be, hogy heti tízről heti tizenkettőre emeli Doha – Budapest – Doha járatainak számát 2017. május 2-től.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Az Air Canada március végén közölte, hogy a korábban tervezettnél is több járatot üzemeltet Ferihegyre a nyári időszakban: a tervezett heti öt helyett heti hat járat lesz, péntekenként is járnak majd a cég Boeing 767-esei Budapestre Torontóból.

2016. rekordév volt a Budapest Airport számára, tavaly a repülőtér utasforgalma minden hónapban felülmúlta az előző évi teljesítményét, sőt egymást követően hat hónapban is meghaladta az 1 millió főt, május és október között hét számjegyű utasforgalmi utas-adatokat regisztráltak a repülőtéren.

2016-ban összesen 11 441 999 induló, vagy érkező utas fordult meg a budapesti repülőtéren, mely 11,1 százalékkal haladta meg a 2015-ben mért 10 298 963 főt.

Arról, hogy milyen ideiglenes és hosszabb távon megvalósuló fejlesztéseket végez a repülőtér üzemeltető a növekvő utasforgalom kezelése érdekében, korábbi cikkeinkben olvashatsz.

A Budapest Airport továbbra sem közli az utasforgalmi adatait (és a légijármű mozgások számát sem), így a cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési adatok elemzésével foglalkozó cégek adatbázisaiban található adatokat használtuk – a Szerk.