Friss tőkéhez jutott az egyre nehezebb anyagi körülmények között működő Norwegian Air, a légitársaságot Norvégia leggazdagabb embere segítette ki 350 millió dollárral.

A légitársaság honlapján publikált közlemény szerint a 3 milliárd norvég korona friss tőkét kötvénykibocsátással szerezte, azokat John Fredriksen, norvégia leggazdagabb embere vásárolta meg.

Az összeget a társaság a struktúraváltásra fogja fordítani. Ennek során Björn Kjos vezérigazgató elmondása szerint a nagy arányú növekedés után a fenntartható üzemmenet kialakítása a cél. Konkrét lépésként a társaság a tőkeköltés visszafogását említette, így a Norwegian csökkenti a repülőgép-vásárlásra költött összeget és késlelteti több, már megrendelt gépének átvételét.

Emellett költségcsökkentési programot indítottak, amelynek során 2 milliárd koronával fognák vissza a kiadásokat, és az útvonalhálózatot is optimalizálnák, így további bázisok, járatok szűnhetnek meg. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az előzetes adatok szerint a Norwegian 40 milliárd korona árbevétellel és 2,2 milliárd korona üzemi szintű veszteséggel zárta a 2018-as évet, a részletes adatokat február elején közli a társaság.

A kötvénykibocsátásról pedig egy február 19-i rendkívüli közgyűlés hozza majd meg a végleges döntést.

A kibocsátást néhány nappal az után jelentették be, hogy az International Airlines Gorup (IAG) közölte, nem vásárolja fel a céget, sőt, eladja a meglévő 4 százalékos részesedését. Sajtóhírek szerint a Lufthansa is kiszemelte magának a norvég céget, ha nem sikerülne megállapodni az olaszokkal az Alitalia megvásárlásáról.

Erre reagálva Andreas Hjornholm, a Norwegian szóvivője az AIRportal.hu-val azt közölte, nem kommentálnak piaci spekulációkat. Így tett egyébként a Lufthansa is. Björn Kjos a Bloomberg szerint Oslóban annyit mondott, többen is érdeklődnek a cég iránt.