Frissült az Eurocontrol által fejlesztett repülőgépes adatbázis, amely kutatási és üzemeltetési célokat is kiszolgál. Az új típusok mellett immár a helikopterek is megjelennek a tudásbázisban.

Illusztráció (Forrás: Eurocontrol)

Kiadta legújabb frissítését az Eurocontrol a repülőgépek teljesítményadatait tartalmazó adatbázisához (BADA). A gyűjtemény ezentúl új kategóriaként – „Family H” néven – helikoptereket is tartalmaz.

Az új verziót (BADA Family 3) a légitársaságokkal és repülőgépgyártókkal együttműködve készítette az Eurocontrol, hogy a valósághoz leginkább közelítő modelleket tartalmazzon az adatbázis.

A „Family 3” kategória gyakorlatilag az európai légtérben előforduló összes típust tartalmazza.

Az új adatbázis 250 repülőgéptípus mellett mostantól 20 helikopter teljesítménymutatóit is tartalmazza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiforgalmi irányítás legátfogóbb adatbázisát a világon közel 1000 ügyfél használja, amely közül kiemelkedik az európai hálózatirányító. A frissített adatok lehetővé teszik, hogy pontosabb, négydimenziós repülési profilokat számítsanak ki. Ezek képezik ugyanis az alapját az áramlásszervezési és kapacitásgazdálkodási intézkedéseknek, amellyel biztosítható az európai légiközlekedés zökkenőmentes működése.

Mivel a kutatás–fejlesztésben ennél is pontosabb adatokra van szükség, az Eurocontrol frissítette a „Family 4” csoportot is, amely bár csak a forgalom 80 százalékát fedi le, azt jóval pontosabb teljesítménymutatókkal.

3D pilótafülke szimulátor (Fotó: Eurocontrol)