Az Európai Bizottság kiadta a legfrissebb listáját az unióból kitiltott légitársaságokról. Mostantól 120 fuvarozó nem repülhet szabadon az európai közösség légterében.

Fotó: AIRportal.hu

A feketelista azon cégeket tartalmazza, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi repülésbiztonsági előírásoknak, ezért nem, vagy csak korlátozásokkal közlekedhetnek az európai légtérben.

A friss felülvizsgálat eredménye alapján lekerült róla Angola nemzeti légitársasága, a TAAG Angola Airlines, valamint a szintén helyi Heli Malongo.

Ez két cég 2008 óta csak korlátozásokkal repülhetett.

Ugyanakkor Moldova szinte összes légitársasága felkerült a feketelistára, mivel a nemzeti hatóság nem képes megfelelően felügyelni biztonságos működésüket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tiltás alól azonban kivételt kapott az Air Moldova, a Fly One és az Aerotranscargo.

A mostani frissítés után 120 légitársaság szerepel jelenleg a listán. Ebből 16 ország 114 fuvarozója az állami szervek hiányosságai miatt került fel, míg a maradék 6 társaság saját működési hibái okán.

A Dominikai Köztársaság és Fehéroroszország légiközlekedési hatóságai pedig ezentúl szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak, mivel a legújabb elemzések a repülésbiztonsági feladataik elvégzésében több hiányosságot is feltártak.

Az Európai Unió feketelistájának fontos célja, hogy továbbra is magasan tartsa az Unió légterében elért repülésbiztonsági szintet. Ugyanakkor lehetőséget nyújt az érintett légitársaságok és államok részére, hogy javítsanak – akár megelőzési céllal is – vizsgált mutatóikon.