Hamarosan újra lesz közvetlen légi kapcsolat Csengtu és London között, a járat elindításához az Air China brit főváros második legnagyobb repülőterét, Gatwicket választotta.

Az Air China A330-asa Budapesten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Miután a British Airways az útvonal gazdaságtalanságára hivatkozva közel három év után, 2017 januárjában megszüntette közvetlen járatát London és Csengtu között, az Air China nemrég úgy döntött, rárepül az útvonalra.

A kínai állami cég azonban nem a British Airways által használt londoni központi reptérrel, a Heathrow-val köti össze a kínai nagyvárost, hanem a város második legnagyobb, hosszútávú kapcsolatait egyre bővítő repterére, London Gatwickre indít járatot.

A légitársaság Airbus A330-asai idén júliustól, egyelőre hetente háromszor közlekednek majd Gatwickre.

A döntés meghozatalában pénzügyi okok mellett vélhetően szerepet játszott, hogy ezen a reptéren jóval több résidő – ún. slot – áll rendelkezésre, szemben a központi reptérrel, ahol a pályák kihasználtsága jelenleg is a maximális kapacitás körül mozog.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bővülő légi kapcsolatok Kínával, hibázhatott a British Airways?

Az IAG-hoding legnagyobb légitársasága tavaly év elején azzal indokolta csengtui járatának megszüntetését, hogy bár az Egyesült Királyságból Kínába utazók száma folyamatosan nő, ez nem látszik meg a járat kihasználtságán.

A teljes járat megszüntetésére vonatkozó döntés megalapozottsága viszont már akkor is vitatható volt, azzal egy időben ugyanis kínai cégek öt új útvonalat jelentettek be Londonba.

Mint arról beszámoltunk, a kínai polgári légközlekedési hivatal nemrég bejelentette, felülvizsgálják a 2009-ben bevezetett “egy útvonal, egy légitársaság” elvet, mert az ország piaca az ennek megfelelő fejlődési szakaszba lépett. A könnyítések október elejétől lépnek majd életbe, ez azonban nem azt jelenti, hogy bármely cég szabadon nyithat majd új interkontinentális útvonalakat.

A bejelentés már most érezteti hatását, mivel két nagy kínai cég, a Tiajin Airlines és a Hainan Airlines is kérelmet nyújtott be, hogy megszerezze a Xian illetve Sencsen városa és London közötti járatüzemeltetés jogát.