Nem mindennapi programokkal várja a látogatókat augusztus 31-én, Szolnok napján a RepTár, amelynek nemrég sikerült megszereznie egy működőképes Rubik E-31 vitorlázógépet.

Harmadik alkalommal rendezik meg a múzeumban a RepTár Piknik elnevezésű eseményt, amelyet rendhagyó módon nem a nyár közepi nagykoncerttel, hanem a Szolnok napja programsorozattal kötnek egybe.

Illusztráció (Forrás: RepTár)

Az időpont másik jelentőségét az adja, hogy 2016-ban ezen a napon nyitotta meg kapuit az újonnan kialakított, a múzeum otthonául szolgáló modern épületegyüttes.

Emellett az időpont változtatásával is szeretnének a szervezők minél több helyi lakost csábítani az eseményre azzal, hogy a szűken vett nyári főszezonon kívül is változatos családi programokat szerveznek.

Idén a repertoárba került egyebek mellett a lézerharc vagy az űrhajósok képzésében is alkalmazott 3D karika.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az igazán bátor, extrémebb programokat kereső látogatóknak pedig a „Darumadárral” lehetőség nyílik 30-40 méter magasból megszemlélni a kiállított gépeket, vagy 8-10 méteres szabadesésből méretes légzsákra érkezni.

A középpontban viszont továbbra is a muzeális értékű, történelmi repülőgépek maradnak.

Augusztus 31. azon ritka alkalmak egyike lesz, amikor a MiG-29 vadászgép szinte makulátlan pilótafülkéjébe is beülhetnek az érdeklődők.

RepTár Piknik

Helyszín: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Időpont: augusztus 31.

Belépődíj: 1500 forint/fő, a szolnoki lakosoknak 1000 forint, 6 év alatt ingyenes, VIP-belépő (csak elővételben) 5900 forint

A programot a Magyar Honvédség MH. 86. Szolnok Helikopterbázisa és az ideiglenesen Pápán állomásozó Puma század tovább színesíti.

A két alakulat gépei – Mi-24 harci helikopterek és JAS-39 Gripen vadászgépek – a nap folyamán többször is áthúznak a rendezvény helyszíne felett.

Folyamatosan bővül a múzeumi gyűjtemény

A RepTár csapata folyamatosan igyekszik bővíteni, színesíteni a múzeum gyűjteményét, munkájuk immáron sokadik alkalommal augusztus 26-án vezetett ismét eredményre.

Sikerült megszerezni a Magyarországon megtalálható egyetlen működőképes Rubik E-31 (R-254) „Esztergom” vitorlázógépét.

Bár egyelőre szét van szedve, a gépet majd felfüggesztik a plafonra (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az 1967-ben épült vitorlázót Rubik Ernő a több pilótageneráció által használt R-26S Góbé után tervezte és alkotta meg, nagyobb teljesítményű, egyszemélyes változatként.

Leginkább a lengyel Pirattal vethető össze, de a 15 méteres fesztávolságú magyar gép elvitathatatlan előnye, előremutató újítása a fémházas kialakítás, míg a Pirat fából készült.

A HA-3429 lajstromjelű példányt Dr. Ványai László ezredestől vásárolta meg a RepTár, a szolnoki hangárépületben először az AIRportal.hu tekinthette meg.

Ezzel párhuzamosan folyamatban van a korábban Szolnokon szolgált maradék kettő, különleges festést viselő Mi-24-es, a „Golden Hind” és a „Csőrike II” kiállításának megszervezése is.

A folyamat adminisztrációs okok miatt már egy éve húzódik, a Honvédség állományából kikerült forgószárnyasok először a HM. Hadtörténeti Intézet kapja meg, velük kell haszonbérleti szerződést kötnie a szolnoki múzeumnak.