Használt Airbus A380-asokat bérel a jövőben az International Airlines Group (IAG), amelyeket a British Airways, illetve bizonyos esetekben a BA és az Iberia közösen üzemeltetne – mondta Willie Walsh, a légitársasági csoport vezérigazgatója.

A Leeham tudósítása szerint egy dublini konferencián felszólalva a vezérigazgató azt mondta, 5-6 használt A380-as kerülhet hozzájuk az újonnan rendelt 12 gép mellé, mivel azok tökéletesen illenek az IAG profiljába. Mint mondta, az A380-as nem túl flexibilis, csak akkor működik jól, ha tele tudják tölteni és nem a járatsűrűség a legfontosabb egy útvonalon.

Az IAG-nak viszont tökéletesen bevált, ezért tervezik újabbak vásárlását, mert ezzel nem csak a járat üzemelési költségeit tudják csökkenteni, de heathrow-i slotjaik is felszabadulnak, mivel kevesebb járatot kell üzemeltetniük. Példaként említette, hogy a London-Los Angeles útvonalat két A380-assal szolgálják ki a korábbi három Boeing 747-tel szemben, Washingtonba pedig három triplahetes helyett egy A380-assal és egy 777-essel repülnek.

Újak rendelése azonban az IAG-nak túl drága,ezért döntöttek a használtak beszerzése mellett. Felmerült azonban a Boeing 777-300ER-ek bérlése is, és elmondta azt is, hogy az alacsony kerozinárak miatt egyelőre mégsem válnak meg az Iberia A340-600-asaitól.

Az A380-as másodpiaci felhasználása egyelőre nagy kérdőjel a szakértők számára, nem tudni ugyanis, hogy a most szolgálatban lévő gépeket kik üzemeltetnék tovább, ha egyszer első üzembe állítójuk megválik tőlük. Felmerült egyebek mellett a Turkish Airlines neve is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!