A Thai Királyi Hadsereg forgószárnyas flottájának bővítéséről született megállapodás értelmében hat Airbus Helicopters EC145 T2-t szállít le a cég a távol-keleti állam hadseregének. A modell az Airbus Helicopters könnyű kéthajtóműves EC145-ös gépcsaládjának legújabb és legerősebb változata.

D-HADW Airbus Helicopters EC 145T2 (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

D-HADW Airbus Helicopters EC 145T2 (Fotó: AIRportal.hu)

A Thai Királyi Hadsereg a megállapodás szerint a hat, II. kategóriás könnyűhelikopter besorolás alatti, VIP-berendezésű EC145 T2-est kap. A gépeket elsősorban hivatalos személyek szállítására használják, átadásuk 2016-ban kezdődik.

„A Thai Királyi Hadsereg az EC145 T2-esek megvásárlásával igazolja az Airbus Helicopters termékei és szolgáltatásai iránti bizalmát, miután 2014-ben sikeresen állította szolgálatba az AS550 C3e felfegyverzett felderítő helikoptereket és hamarosan sor kerül az UH-72A Lakota többfeladatú könnyűhelikopterek leszállítására is az Egyesült Államokból” – mondta Philippe Monteux, az Airbus Helicopters délkelet-ázsiai és csendes-óceáni regionális vezetője.

EC145 T2 oldalnézeti grafika. (Forrás: Airbus Helicopters) | © AIRportal.hu

EC145 T2 oldalnézeti grafika. (Forrás: Airbus Helicopters)


Az EC145 T2 modern digitális pilótafülkével és négycsatornás robotpilótával rendelkezik. A 3,65 tonna maximális felszálló tömegű helikopter Turbomeca Arriel 2E hajtóművekkel repül, amelyeket kétcsatornás, teljes körű digitális vezérléssel (FADEC) láttak el. Az üzemeltetés biztonságát az Airbus Helicopters Fenestron rendszerű burkolt farokrotorja javítja, különösképpen szűkebb területről történő fel- és leszállás közben, illetve a gép földi ki- vagy berakodásakor, járó rotor mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az UH-72A az EC145-ös egyik verziója, amit az Airbus Helicopters a Mississippi állambeli Columbus városában gyárt az Egyesült Államok Hadserege és Haditengerészete számára. A hat példány megvásárlásáról szól megállapodás a Thai Királyi Hadsereg részéről 2013-ban született, az USA Külföldi Katonai Értékesítés programja keretében.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!