A „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű felhívásra a Budapest Airport is jelentkezett, a pályázaton elnyert mintegy 13 millió forint támogatásból a vállalat sorompókat, kamerákat és vadkamerákat telepít a repülőtér környéki érintett területeken, valamint illegális hulladékot szállított el.

A repülőtér üzemeltetőjének lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén – a budapesti, ecseri és vecsési területeken egyaránt – több olyan helyszín található, amelyet széles tömegek látogatnak szabadidős tevékenységek céljából, legyen az sportolás, kutyasétáltatás, repülőgép-megfigyelés és fotózás, vagy csak egy kellemes, szabadtéri délután.

Az utóbbi időben azonban gyakran előfordult, hogy ismeretlenek illegális szemétlerakásra használták ezeket a közösségi tereket, ezért a Budapest Airport úgy döntött, csatlakozik Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” című kezdeményezéséhez, és vállalta, hogy a repülőtér kerítésén kívül eső, de még a vállalat kezelésében álló területeken észlelt és bejelentett szemetet elszállítja.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt Az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” Projekt 2020. évben megvalósítandó I. üteme tárgyú pályázati felhívás lebonyolítója (támogatója) az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. A támogatási összeg összesen 12 739 432 forint, a megvalósítás 2021. május 31-ig tartott.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A bejelentések a HulladékRadar elnevezésű mobil alkalmazáson keresztül érkeznek, amely lehetőséget biztosít a lakosság számára az illegális szemétlerakások jelentésére. A repülőtér környékére vonatkozó észlelések végül a Budapest Airporthoz érkeznek meg, amelynek köszönhetően a vállalat gyorsabban és hatékonyabban tudja eltávolítani a jogellenesen elhelyezett hulladékokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A további illegális szemétlerakások megelőzésére a Budapest Airport sorompókat épített az érintett területekre, továbbá nagyfelbontású kamerákat és vadkamerákat telepítenek annak érdekében, hogy az illegális tevékenységet azonnal azonosítani tudják, illetve az ellen a hatóságok támogatásával fel tudjanak lépni.

„A fenntarthatóság elsődleges szempont a Budapest Airport számára, és ebbe a tiszta környezet is beletartozik. Felelősségünknek érezzük, hogy a repülőtér környezetében található, a vállalat vagyonkezelésébe tartozó közösségi terek tiszták, rendezettek, és ezáltal mindenki által örömmel és kényelmesen használhatók legyenek – mondta Bóta Dávid, a Budapest Airport fenntarthatósági csoportjának vezetője. – Az elmúlt időszakban 655 köbméter szemetet gyűjtöttünk össze és szállítottunk el a bejelentéseknek köszönhetően, így mindenkit arra biztatunk, hogy használja a HulladékRadar applikációt. Bízunk benne, hogy a tiszta környezet, a felszerelt sorompók és kamerák elejét veszik a további illegális szemétlerakásoknak is.”