A diplomáciai blokáddal terhelt pénzügyi évben a Qatar Airways 70 millió dolláros adózott veszteséget ért el.

Nehéz éven van túl a Qatar Airways, a diplomáciai okok miatt a szomszédos országok légtérzára miatt több járatát is be kellett szüntetnie, Akbar Al Baker vezérigazgató korábban többször is mondta, hogy veszteséges lesz a társaság.

Nem túl sűrű, hogy a Qatar publikálja részletes eredményeit, konkrétan ez az első eset, miután fegyverszünetet kötöttek az amerikaiakkal, ennek a megállapodásnak volt az egyik eleme, hogy az öböl-menti légitársaságoknak nyilvánosságra kell hozniuk a nemzetközi sztenderdek alapján elkészített konszolidált üzleti jelentéseiket.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás

A Qatar ennek most eleget tett, e szerint a légitársaság árbevétele amerikai dollárra átszámolva a március 31-ével végződött pénzügyi évben 11,5 milliárd volt, még emelkedett is a tavalyihoz képest, amikor 10,7 milliárdos bevétele volt a dohai légitársaságnak. Ebből 8,1 milliárd dollár a menetrend szerinti járatokra történő jegyértékesítés volt, a fennmaradó részt a kiegészítő szolgáltatások tették ki.

A kiadási tételek között a kerozinszámla adta a legnagyobb részt, összesen 3,6 milliárd dollárt költöttek erre, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Bérekre 10 százalékkel többet, 2,1 milliárdot fordítottak. Az üzemelésre összesen 11,5 milliárd dollárt fordítottak, 15 százalékkel többet, mint tavaly.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az üzemi eredmény így szolid 5,5 millió dolláros veszteséget mutatott, ezt rontották le a pénzügyi műveletek eredményei, illetve az adózás 70 millió dolláros adózott veszteségre. A Qatar Airways a tavalyi pénzügyi évet 741 milliós adózott nyereséggel zárta.

Qatar Airways Sustains Strong EBITDAR supported by Capacity Growth Despite the Illegal Blockade by its Neighbouring Countries

Qatar Airways’ annual results demonstrate the airline’s determination and commitment to growth in its toughest year in two decades.

Közzétette: Qatar Airways – 2018. szeptember 18., kedd