Heves esőzéssel járó vihar okoz súlyos közlekedési fennakadásokat Hollandiában, légijáratok százait törölték a rendkívül erős széllökések miatt, budapesti járatok is érintettek.

A beszámoló szerint a Poly névre keresztelt, szokatlanul erős nyári vihar szerda reggel csapott le Hollandiára. Az országi nyugati partszakaszán 145 kilométer/órás széllökést is regisztráltak – tájékoztatott az NLTimes című angol nyelvű holland hírportál alapján az MTI.

Az erős szél miatt az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren délelőttig mintegy háromszáz járatot töröltek. A reptérüzemeltető közölte, hogy a nap folyamán „nagyon korlátozott légi forgalomra lehet számítani”. A már bejelentetteken túl további járattörlések és jelentős késések lehetségesek. Számos tartományban leállították a vasúti forgalmat is.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint törölték a KLM 1973-as Amszterdamból érkező, valamint az 1972-es és 1974-es számú, Schipholra visszainduló járatait.

Az amszterdami repülőtér hat futópályájából csak egyet, a 06/24 jelűt használta délelőtt az érkező és induló forgalom is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Schiphol Group

Az MTI híre hozzáteszi, hogy a nemzeti meteorológiai intézet három észak-hollandiai tartományra vörös riasztást adott ki az erős széllökésekkel és heves esőzéssel járó vihar miatt. A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy maradjanak fedél alatt. A közlekedési hatóságok azt tanácsolták, hogy lehetőség szerint mindenki kerülje az autós közlekedést, a délelőtti órákban több mint 277 kilométernyi dugó alakult ki.

A holland meteorológiai intézet szerint a vihar Dánia és Németország felé tart. Hollandiában október és április között szoktak előfordulni erősebb viharok, a mostani szinte példátlannak számít a nyári időszakban.

Észak-Holland tartományban, IJmuiden kikötőjében 11-es fokozatú, a Beaufort-skála szerinti második legerősebb széllökéseket mértek, vagyis a valaha feljegyzett leghevesebb nyári vihar tombol az országban – közölte a Weerplaza holland időjárási portál. Hollandiában nyáron még soha nem mértek az IJmuidenben most észlelt 145 kilométer/órás széllökésnél erősebbet.