Az Airbus a hidrogénmeghajtású repülőgépekhez szükséges technológiákat fejlesztő központot alapít az Egyesült Királyságban, amit az ország kormánya is jelentős összeggel támogat.

Az Egyesült Királyságban működő fejlesztőközpont (UK ZEDC – Zero Emission Development Centre) elsődleges feladata a költségek szempontjából versenyképes, a cseppfolyós hidrogént nagyon alacsony hőmérsékleten tároló, majd a hajtóművekhez eljuttató, azaz kriogenikus üzemanyagrendszer kidolgozása lesz, amely az Airbus ZEROe utasszállító repülőgépének 2035-re tervezett sikeres forgalomba állításához szükséges.

A Filtonban megalapított központ feladataihoz tartozik a kriogenikus tartályok és kapcsolódó rendszerek tervezése, fejlesztése, gyártása, valamint tesztelése.

Forrás: Airbus

Emellett a központ elősegíti, hogy az Egyesült Királyságban megfelelő tudás és képesség jöjjön létre a hidrogénmeghajtásnál alkalmazott technológiákkal kapcsolatban.

A UK ZEDC részesül az Egyesült Királyság kormányának 685 millió font értékű támogatásából, amelyet a következő három évben juttatnak az Airbus helyi partnere, az Aerospace Technology Institute (ATI) nevű intézetnek, a nulla karbonemissziós és nagyon alacsony károsanyag-kibocsátású repülőgép-technológiák fejlesztésére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai gyártó Spanyolországban, Franciaországban és Németországban is működtet fejlesztőközpontokat, amelyek tevékenysége kiegészíti egymást. Madridban és a németországi Stade-ban a kompozit, Nantes-ban és Brémában pedig a fém szerkezeti technológiák fejlesztésén dolgoznak a gyártó szakemberei.

Az Airbus zéró emissziós fejlesztőközpontjai jövőre kezdik meg a kriogenikus hidrogéntartályok földi tesztelését, a berepülési program pedig 2026-ban indul a gyártó tervei szerint. Amint korábban megírtuk, az Airbus az MSN 001-es sorozatszámú A380-as prototípust alakítja át technológiademonstrátornak.

Forrás: Airbus

Az Airbus és az ATI már 2021 nyara óta együttműködik, amikor 40 millió fontos befektetéssel létrehozták az AIRTeC kutató- és tesztelőközpontot Filtonban, amely új generációs szárnyak, futómű- és üzemanyag-rendszerek tervezésén dolgozik.