A holland hajózó személyzettel kötött új nyugdíj-megállapodás veszteségbe sodorta az Air France-KLM-et, de üzemi szinten a társaság jobban teljesített, mint egy évvel korábban.

A francia-holland légitársaság pénteken közzétett teljes éves üzleti jelentése szerint az utasok száma 5,6 százalékkal 98,7 millióra emelkedett, az egységbevétel 2 százalékot javult, az árbevétel 4,3 százalékkal 25,7 milliárd euróra nőtt.

A társasági csoportkiadásai 22 milliárd eurót tettek ki, közel 9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Mindezt úgy, hogy a kerozin 2 százalékkal kevesebbe került tavaly az Air France-KLM-nek, a bérköltségek viszont – amely a kerozinszámla dupláját teszi ki – ugyanekkora mértékben nőttek.

Fotó: AIRportal.hu

Az üzemi eredmény 60 százalékot ugrott az egy évvel korábbihoz képest, és 1,4 milliárd eurót tett ki. Az Air France és a HOP 588, a KLM és a Transavia pedig 910 millió eurót termelt üzemi szinten.

Az adózott eredmény ugyanakkor 272 milliós mínuszt mutat, mert a holland hajózó személyzet új nyugdíj-megállapodást csikart ki a cégből, amely 1,4 milliárd eurójába került 2017-ben a csoportnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindez azt is jelenti, hogy az Air France-KLM nem tudta elérni a 2017 év elején kitűzött célt, a 1,5 milliárdos üzemi eredményt, ezért a cég papírjainak értéke jelentősen csökkent a párizsi tőzsdén.