Hosszú idő után újra csökkent a légijáratok száma Európában októberben és novemberben az Eurocontrol friss jelentése szerint.

Az európai áramlásszervezésért felelős szervezet pénteken közölt adatsorai azt mutatják, hogy októberben 0,3, novemberben pedig már 1,9 százalékos mérséklődést mutattak ki az előző évihez viszonyítva a légijáratok számában. A szervezet öt évre visszamenőleg közöl statisztikát, azóta ez az első, hogy a járatszám csökkenéséről számoltak be.

Az esés hátterében az Eurocontrol szerint a rosszabb gazdasági körülmények mellett a Thomas Cook csődje és a Lufthansát érintő kétnapos sztrájk is meghúzódik.

Illusztráció. (Forrás: IATA.org)

Az alacsonyabb forgalom a késésekre is pozitív hatással volt, októberben 14,3 százalékkal, novemberben 37,8 százalékkal mutattak ki kevesebb késést, mint egy évvel korábban.

A gördülő éves statisztika szerint idén novemberig 5,6 százalékkal csökkent a késések száma az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A késések többnyire továbbra is a karlsruhei központban keletkeznek, ráadásul kapacitáshiány miatt.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a legalább 15 percet késő járatok száma novemberben átlagosan napi 160 volt, míg egy évvel korábban még 301 ilyen járatot regisztráltak átlagosan naponta. A nyári csúcsszezonban, júliusban 2600 járat késett 15 percnél többet.

A pozitív képet azonban némileg árnyalja, hogy a repülőterek miatt a tavalyi 421 helyett idén 435 járat késett 15 percnél többet naponta a légikikötő hibájából. A legtöbb ilyen késést egyébként Amszterdamban szenvedik el a légicégek.