A rosszul elhelyezett karácsonyi lézerprojektorok veszélyeire figyelmeztet a HungaroControl. A cég közleményében azt írja, hogy egy rosszul kihelyezett berendezés az akár 10 kilométerre közlekedő légijárművek pilótáinak látását is megzavarhatja. A léginavigációs szolgáltató azt kéri, hogy az ilyen eszközök tulajdonosai ellenőrizzék, hogy azok kizárólag a házak falára világítanak és véletlenül sem az égre.

„Csodálatos csillagfény könnyedén”, „több mint 6000 fénypont a látványos díszítéshez”, „csodás lézerfény rendszer, akár 300 négyzetméter bevilágítására” – ilyen és ehhez hasonló szöveggel hirdet számos internetes oldal karácsonyi lézerfényeket, amelyek az ünnepi kivilágítás egyik legújabb formái.

A lézeres ünnepi fényjátékok elterjedésével ugrásszerűen megnő a repülésbiztonságot veszélyeztető fényjelenségek száma.

A HungaroControl ezért arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek a karácsonyi lézerfények elhelyezésekor.

A karácsonyi dekorációs lézerfényrendszerek ünnepi díszbe öltöztetik a házakat, az utcákat, de azt kevesen tudják, hogy helytelen használatuknak repülésbiztonsági kockázata van, ugyanis ezek az eszközök képesek a pilótákat megzavarni és elvakítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egy lézerberendezéssel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani egy repülőgépre, a lézerfénynek pedig jelentős látást zavaró és veszélyeztető, illetve figyelemelterelő hatása van, így megzavarhatja a repülőgép személyzetét felszállás és leszállás közben.

A HungaroControl ezért arra kér mindenkit, hogy ezeket a szabadtéri eszközöket minden esetben körültekintően helyezzék el. Ellenőrizzék, hogy azok kizárólag a házak falára világítanak és véletlenül sem az égre.

Forrás: Pinterest

Csillagszóró, tűzijáték nem szállítható repülőgépen

A közelgő ünnepekkel kapcsolatban a héten a Budapest Airport – mint minden évben -felhívta a figyelmet arra, hogy az egyre népszerűbb csillagszórók és tűzijátékok, amelyeket sokan próbálnak szuvenírként magukkal vinni egy-egy külföldi utazásra nem szállíthatók sem a feladott, sem a kézipoggyászokban.

Ezek tiltott pirotechnikai eszközöknek minősülnek a légiközlekedésben, így sem feladott, sem kézipoggyászban nem kerülhetnek a repülőgépre.

A csillagszórókat és tűzijátékokat a biztonsági szolgálat eltávolíttatja a csomagokból, ami akár késést és sok bosszúságot is okozhat.

A feladott- és kézipoggyász szabályokról, valamint a tiltott tárgyakról ezen az oldalunkon részletesen is tájékozódhatsz!